87 procent av er har valt. Bra jobbat!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
87 procent av er har valt. Bra jobbat!

Enligt en färsk rapport från Energimyndigheten har endast 13 procent av svenskarna anvisat avtal. En mycket positiv trend eftersom dessa 13 procent betalar upp till 57 procent mer än för ett vanligt avtal.


”Även för kunder med låg elförbrukning finns det pengar att spara med en ganska liten insats”, säger Lars Nilsson på Energimyndigheten. En lägenhetskund med en förbrukning på 2000 kWh skulle ha sparat drygt 600 kr under 2016 om denne tecknat ett 1-års avtal i januari 2016 istället för att ha ett anvisat avtal under året, skriver Energimarknadsmyndigheten.

Andelen hushåll med rörligt avtal är nu 50 % - för första gången

I december år 2008 hade 22 procent rörligt elavtal och i december 2016 hade alltså fler än vartannat hushåll ett rörligt avtal. Och för tidsbundna avtal är trenden omvänd. 29 procent hade ett tidsbundet avtal i december 2016 från att varit 37 procent år 2008.Nya bestämmelser kommer i juli 2017

De nya bestämmelserna kommer att tvinga elhandlarna att ge tydligare information på elhandelsfakturorna om vilket typ av avtal kunden har. Förhoppningen är att kunderna med anvisat avtal tydligare ska se att de kan byta till förmånligare avtal och att kunderna generellt ska bli mer aktiva på elmarknaden och omförhandla eller byta sitt elhandelsavtal.47 300 bytte elleverantör i december 2016

Antalet hushåll som byter leverantör har ökat med 77 procent sedan december 2004. Då bytte 26 700 hushållskunder elleverantör jämfört med 47 300 i december förra året.

Jämför ditt elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Från och med idag får en miljon av oss veta om vi får tillbaka på skatten

1 minuts läsning

1 162 601 personer har skaffat sig en digital brevlåda och det är alltså dessa som denna vecka, med start idag, får sin elektroniska deklaration. De som vill få sina pengar tillbaka före påsk måste godkänna sin deklaration i Skatteverkets app e...

Föregående artikel