96 % av oss kommer att agera vid minusränta på sparkontot!

96 % av oss kommer att agera vid minusränta på sparkontot!

Om bankerna inför minusränta på sparkontot kommer de flesta att agera. 56 procent kommer att sätt in pengarna på ett sparkonto med ränta och 14 procent kommer att stoppa pengarna i ”madrassen”. Vanligaste gömstället för kontanter hemma är…


Med en negativ reporänta kommer oro för minusränta på sparkontot. Bankerna säger att privatpersoner inte behöver oroa sig för att behöva betala minusränta på sparkontot men frågan är vad som händer om räntan sänks ytterligare eller om den förblir på minus under en lång tid framöver?

Vi ställde tre frågor till svenska folket under mars och här följer deras svar:

1. Tycker du att det är okej att bankerna kan komma att ta ut en avgift för att förvara dina pengar hos dem nu när Riksbanken har sänkt reporäntan till minus?

Fem procent av de tillfrågade svarar att de tycker att det är okej om bankerna börjar ta ut en avgift på sparkontot. 88 procent säger nej. Mest negativa till avgift säger sig de i Mellersta Norrland vara och minst negativa säger de från Småland sig vara.

2. Om bankerna inför minusränta på ditt sparkonto vad kommer du att göra då?

56 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de kommer att flytta pengarna till ett sparkonto med ränta om bankerna inför minusränta på sparkontot. 17 procent svarade att de tänker köpa fonder och aktier och 14 procent svarade att de tänker ta ut pengarna och stoppa dem i madrassen/kakburken/strumplådan. Fyra procent svarade att de kommer att betala minusräntan på sparkontot.

3. Har du kontanter hemma? Om så är fallet var förvarar du dem?

57 procent av de tillfrågade svarar att de inte förvarar kontanter hemma, 15 procent svarar att de gör det men vill inte säga var. ”Annat ställe” svarar 13 procent och i sparbössa svarar åtta procent. Fyra procent förvarar kontanter i skrivbordet och mindre än en procent svarar att de förvarar kontanter i frysen eller i madrassen.

I motsats till vad man kan tro så verkar man förvara mer kontanter hemma ju yngre man är. Av de tillfrågade svarade 66 procent i den yngsta åldersgruppen att de förvarar kontanter hemma. I den äldsta åldersgruppen svarade 30 procent att de förvarar kontanter hemma.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Beslut idag: Amorteringskravet slopas!

2 minuters läsning

”Amorteringskravet saknar rättligt stöd” Kammarrätten i Jönköpings uttalande tidigare i veckan att de är tveksamma till att amorteringskravet har rättsligt stöd. FI refererar i sitt pressmeddelande på morgonen idag till detta uttaland...

Föregående artikel