Åk inte utomlands utan en reseförsäkring!

Åk inte utomlands utan en reseförsäkring!

Men teckna inte en reseförsäkring via resebolaget i onödan. En av tre som tecknar en reseförsäkring via resebolaget gör det utan att veta varför.


Reseförsäkringen du har i din hemförsäkring räcker oftast

I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Den räcker om du ska på en vanlig semesterresa. Är du borta längre än 45 dagar, om du ska ägna dig åt riskfyllda aktiviteter (ta reda på vad ditt försäkringsbolag anser som riskfyllda aktiviteter) eller om du ska studera behöver du köpa tillägg till hemförsäkringens reseskydd. Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring, som innehåller motsvarande skydd.

Hemförsäkringens reseförsäkring ersätter bland annat sjukvårdskostnader för akut sjukdom och olycksfall och merkostnader för hemtransport om nödvändigt. Den kan också lämna ersättning för förlorade semesterdagar även om beloppen kan vara ganska låga. En separat reseförsäkring kan höja ersättningen.

Många unga saknar hemförsäkring och således även reseförsäkring

Fyra procent av svenskarna saknar hemförsäkring visar en sammanställning som försäkringsbolaget If gjort av statistik från Statistiska Centralbyrån. I åldersgruppen 16-24 år saknar sex procent en hemförsäkring och bland unga i åldern 25-34 är motsvarande siffra åtta procent. Många unga anser att de inte behöver en hemförsäkring eftersom de inte har så många saker.

”Att vara utan hemförsäkring innebär en stor risk. Hemförsäkringen täcker så väldigt mycket mer än bara dina ägodelar. Ansvars-, rättsskydds- och reseförsäkring, som alltid ingår, är många gånger mycket viktigare än att få ersättning för en trasig mobil. Ett ambulansflyg från Thailand kan gå på över 700 000 kronor”, säger Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på If.”För säkerhets skull om något skulle hända på resan”

Enligt en undersökning av YouGov på uppdrag av Santander Consumer Bank svarade 38 procent av de som svarade att de brukar teckna en reseförsäkring via resebolaget, att de egentligen inte vet hur den hjälper men att de tecknar en extra försäkring för säkerhets skull.

Reseförsäkring när du köper resan med kreditkort

Du kan utöka hemförsäkringens reseskydd om du betalar resan med ett bankkort/kreditkort. I kortreseförsäkringarna brukar det bland annat ingå ett avbeställningsskydd som inte alltid finns i hemförsäkringens reseförsäkring, ersättning för förseningar och ersättning för förlorat bagage. Generellt sett gäller bankkortets försäkring för maka/make/sambo/registrerad partner och de barn upp till 23 år som är folkbokförda på samma adress som kortinnehavaren. Betalar du för din kompis resa med ditt kort omfattas han/hon inte av din försäkring. Reglerna och ersättningsnivåerna är olika från bank till bank. Läs igenom din banks villkor noga.

Trevlig resa!


Jämför din hemförsäkring >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du får max låna 6,5 gånger din årsinkomst

1 minuts läsning

SBAB och andra banker använder sig av en bedömning med hänsyn till hur mycket hushållen har kvar när de betalat boendekostnaden när de bestämmer hur stora lån kunderna får. Enligt SBAB räcker inte den metoden nu utan en skärpning beh&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)