Amortera eller spara?

Spara pengar /
2 minuters läsning
Amortera eller spara?

Högre räntekostnader dröjer, men när räntan väl höjs kan det slå hårt mot bolånare som vant sig med rekordlåga räntor. Ett skydd kan vara att börja amortera. Se det som ett sparande samtidigt. Alternativet är att välja en sparform som ger tillväxt, men det kräver en längre tidshorisont.

Pokémon har varit det hetaste samtalsämnet i fikarummet de senaste veckorna. Men en vecka gör ingen sommar. Senaste årens mest diskuterade ämne i såväl fikarum, på middagsbjudningar som på ledarsidor, har helt klart varit bostadsmarknaden.

Nu har vi fått ett amorteringskrav för att dämpa prisrusningen. Och det kan behövas, för visst tycks vi ha vant oss med rekordlåga räntor och därmed med rekordlåga boendekostnader. Och låga räntor kan vi räkna med ett bra tag framöver, men den dag räntorna väl stiger, kan det snabbt bli chock-dyrt för den som vant sig vid en boränta på 1,5 %. Därför kan det vara bra att ha en plan. Du har egentligen två vägar att välja mellan:
 

* Spara för att tåla högre räntor
* Amortera för att tåla högre räntor
 

Hur mycket dyrare talar vi om? Jo, en familj som har ett lån på 3 miljoner kronor betalar idag i snitt 3 750 kr per månad i ränta. Stiger räntorna till 3 procent (ränteläget för bara ett par år sedan) fördubblas denna kostnad och de måste betala 8 500 kr varje månad. En väsentlig skillnad.

Amorterar du idag minskar du inte bara ditt lån och din framtida räntekostnad, du vänjer dig också vid en högre boendekostnad. Och du har en marginal att ta av eftersom du vid kraftigt stigande räntor kan dra ner på amorteringarna. Alternativet är att spara. Men det finns ju ingen logik i att spara på sparkonto eller i en korträntefond som i bästa fall ger 0,5 procent i ränta om du samtidigt har bolån som du betalar 1,5 procent i ränta på.

Men aktiefonder då. Det ger ju mer än 1,5 procent per år i snitt. Ja absolut, att månadsspara i billiga och breda aktiefonder är bland det bästa vi kan göra för vår ekonomi. Men det är olika pengar. Pengar vi sparar i aktiefonder bör vi kunna avvara i minst fem år. Här pratar vi ju däremot om pengar som kan behövas om bara ett par tre/fyra år.

Nej, passa på att amortera idag när räntorna är låga. Amortera har inte alltid varit en självklarhet för mig, men i dagens läge när rekordlåga räntor och bostadsbrist har fått allt fler att överbelåna sig, borde fler se det som en nödvändighet. Bostaden är vårt livs största investering, men också vårt hem och trygghet. Det är lätt att glömma bort i hetsen kring mäklare, homestyling och budgivningar.

/Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza

Johanna Kull är expert i vår expertpanel. Har ni frågor till Johanna eller till våra andra experter kan ni ställa dem här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

1 minuts läsning

Vad? Den avgiftsbelagda parkeringsytan i Stockholm blir dubbelt så stor som tidigare.   Avgiftstiden ökas till 07-19.   Även MC-förare och rörelsehindrade beläggs med avgift.   Avgifter även i ytterstaden (Information om taxeo...

Föregående artikel