Amortera eller spara?

Spara pengar /
Amortera eller spara?

Högre räntekostnader dröjer, men när räntan väl höjs kan det slå hårt mot bolånare som vant sig med rekordlåga räntor. Ett skydd kan vara att börja amortera. Se det som ett sparande samtidigt. Alternativet är att välja en sparform som ger tillväxt, men det kräver en längre tidshorisont.

Pokémon har varit det hetaste samtalsämnet i fikarummet de senaste veckorna. Men en vecka gör ingen sommar. Senaste årens mest diskuterade ämne i såväl fikarum, på middagsbjudningar som på ledarsidor, har helt klart varit bostadsmarknaden.

Nu har vi fått ett amorteringskrav för att dämpa prisrusningen. Och det kan behövas, för visst tycks vi ha vant oss med rekordlåga räntor och därmed med rekordlåga boendekostnader. Och låga räntor kan vi räkna med ett bra tag framöver, men den dag räntorna väl stiger, kan det snabbt bli chock-dyrt för den som vant sig vid en boränta på 1,5 %. Därför kan det vara bra att ha en plan. Du har egentligen två vägar att välja mellan:
 

* Spara för att tåla högre räntor
* Amortera för att tåla högre räntor
 

Hur mycket dyrare talar vi om? Jo, en familj som har ett lån på 3 miljoner kronor betalar idag i snitt 3 750 kr per månad i ränta. Stiger räntorna till 3 procent (ränteläget för bara ett par år sedan) fördubblas denna kostnad och de måste betala 8 500 kr varje månad. En väsentlig skillnad.

Amorterar du idag minskar du inte bara ditt lån och din framtida räntekostnad, du vänjer dig också vid en högre boendekostnad. Och du har en marginal att ta av eftersom du vid kraftigt stigande räntor kan dra ner på amorteringarna. Alternativet är att spara. Men det finns ju ingen logik i att spara på sparkonto eller i en korträntefond som i bästa fall ger 0,5 procent i ränta om du samtidigt har bolån som du betalar 1,5 procent i ränta på.

Men aktiefonder då. Det ger ju mer än 1,5 procent per år i snitt. Ja absolut, att månadsspara i billiga och breda aktiefonder är bland det bästa vi kan göra för vår ekonomi. Men det är olika pengar. Pengar vi sparar i aktiefonder bör vi kunna avvara i minst fem år. Här pratar vi ju däremot om pengar som kan behövas om bara ett par tre/fyra år.

Nej, passa på att amortera idag när räntorna är låga. Amortera har inte alltid varit en självklarhet för mig, men i dagens läge när rekordlåga räntor och bostadsbrist har fått allt fler att överbelåna sig, borde fler se det som en nödvändighet. Bostaden är vårt livs största investering, men också vårt hem och trygghet. Det är lätt att glömma bort i hetsen kring mäklare, homestyling och budgivningar.

/Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza

Johanna Kull är expert i vår expertpanel. Har ni frågor till Johanna eller till våra andra experter kan ni ställa dem här: Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 6 498 kr
  • Högst årskostnad 12 225 kr
  • Att spara 5 727 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin