Amorteringskrav på g!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Amorteringskrav på g!

Utlåningstakten för bolån har ökat under sommaren vilket oroar Finansinspektionen, som nu överväger att införa amorteringskrav på bolån.


Skuldsättningen bland hushåll och banker är idag stora i förhållande till landets BNP, och amorteringskravetbolån skulle bli en del i de åtgärder som syftar till att dra ned riskerna i den svenska bolånesektorn.

Om tre veckor lägger Finansinspektionen fram sitt förslag

Förslaget kommer börja gälla vid årsskiftet och kommer att påverka alla som tar nya lån eller ökar sina lån. Först kommer en rekommendation men sen är det möjligt att reglerna blir obligatoriska.

"Det är inte rimligt att sänka bolånetaket ytterligare, utan snarare att se på hur ett eventuellt amorteringskrav skulle kunna komplettera bolånetaket", sade Martin Andersson, Finansinspektionens generaldirektör, i en utfrågning i riksdagens finansutskott förra veckan.

Experter som di.se har pratat med har olika förslag på amorteringstakt:

  • Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom: Amortera ner till 75 procent av bostadens värde på 45 år = 660 kronor/månad för tremiljonerslånet exkl. ränta.
  • Bengt Hansson, analytiker på Boverket: Amortera sina lån helt på 40 år = 6200 kronor i månaden för tremiljonerslånet exkl. ränta.
  • Erika Pahne, Swedbanks institut för privatekonomi: Amortera ner till 50 procent av bostadens värde före pensionen dvs. 40 år = 3700 kronor i månaden för tremiljonerslånet exkl. ränta.
  • Gunilla Nyström, privatekonom SEB: Amortering av hela lånet på 60 år

 

Enligt Martin Andersson bör inte amorteringskraven bli för hårda utan man vill uppnå en ”mjuk nedgång”. Finansinspektionens förslag får stöd av riksbankschefen Stefan Ingves och finansbankschefen Peter Norman.

(Källa: TT, di.se)

Jämför bolån och hitta lägsta räntan och ligg steget före

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Budget-propositionen 2014: 590 kronor i sänkt skatt för den med 40 000 kronor i lön

1 minuts läsning

Det femte jobbskatteavdraget Jobbskatteavdrag är ett avdrag på skatten som alla med arbetsinkomst automatiskt får. Detta avdrag, nummer fem i ordningen, innebär mellan 200-300 kronor per månad i sänkt skatt för en normalinkomsttagare. Sänkt arbet...

Föregående artikel