Amorteringskrav. När är det dags? Och vad gäller?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Amorteringskrav. När är det dags? Och vad gäller?

Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden krävde i veckan i DN Debatt ett snabbt införande av amorteringskrav på bolån. Här får du mer information om vad som händer.

Finansmarknadsminister Per Bolund svarade att han tycker att det är bra och menar att det kan öka trycket på att alla partier enas i frågan. Dock lär det vänta till våren/sommaren nästa år.

I artikeln i DN Debatt skriver författarna att den låga räntan, de höga bostadspriserna och den låga takten i bostadsbyggandet gör att hushållen skuldsätter sig alltmer och att trenden är oroande.

En lagändring krävs viket tar tid

Det tidigare amorteringskravet som skulle införas den 1 augusti i år slopades efter det att man fann att kravet inte hade rättsligt stöd. Finansinspektionen visade sig inte ha mandat att ta fram regler på området.

Per Bolund säger till Dagens Nyheter att ett nytt amorteringskrav måste gå igenom riksdagen och därför förs nu samtal med oppositionspartierna för att komma fram till ett gemensamt förslag. Hans förhoppning är att de ska kunna fatta ett beslut snart men att det kommer att ta tid att införa eftersom det kräver en lagändring.

Tidigare amorteringskravet gällde endast nya lån

Hur det nya amorteringskravet kommer att se ut är än så länge inte klart men vi kan gissa att det kommer att likna det tidigare förslaget som innehöll följande:

  • Alla nya bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde.
  • Reglerna gäller endast för nya bolån.
  • Reglerna gäller inte om du byter bank.
  • Det finns undantag från reglerna vid t.ex. sjukdom, arbetslöshet och dödsfall.
  • Vid utökat bostadslån, vid t.ex. reparationer eller renoveringar, gäller amorteringskravet endast den nya delen av lånet.
  • Bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.
  • Bolån med en belåningsgrad under 70 procent ska amorteras med minst 1 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år.
  • Belåningsgraden beräknas på bostadens marknadsvärde vilket får värderas om vart femte år. Gör man en omfattande renovering eller tillbyggnad som ger en avsevärd värdeförändring kan man få värdera om bostaden oftare än så.

 

Så till dess, se till att förhandla ditt nuvarande bostadslån. Just nu betyder skillnaden mellan listräntan och snitträntan hos SEB runt 7 000 kronor om året.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Pratar du engelska är du sämre på att spara!

3 minuters läsning

Jag är barnsligt intresserad av beteendevetenskap i allmänhet och beteendevetenskap när det kommer till hur vi hanterar pengar i synnerhet. Och det är inte svårt att se att vi inte är speciellt bra på att hantera pengar. Om och om igen skapar vi bubblor, byg...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)