Andelen som kommer att spara framöver har aldrig varit högre!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
1 minuts läsning
Andelen som kommer att spara framöver har aldrig varit högre!

När de svenska hushållen blickar framåt är de optimistiska. Aldrig tidigare har så många hushåll uppgett att de kommer att spara de närmsta tolv månaderna. Samtidigt har nio av tio svenskar dålig koll på hur deras sparpengar är skyddade.


Enligt SBABs rapport Inlåning & Sparande:

 • Ett av fyra hushåll ansåg att deras ekonomiska situation har förbättrats det senaste året. Ett av tio hushåll tyckte att det gångna året medfört en försämrad hushållsekonomi.
   
 • Hushållen ger sammantaget en fortsatt positiv bild på hur deras ekonomi kommer att utvecklas. 29 procent av hushållen räknar med en bättre hushållsekonomi på ett års sikt medan 9 procent tror på en försämring.
   
 • Drygt 84 procent av hushållen uppger att de troligen kommer att spara något eller amortera på lån under de kommande tolv månaderna.


Enligt rapport från Riksgälden:

 • Endast varannan person vet att det finns ett skydd för pengar insatta på konto i bank.
   
 • Endast 6 procent har en bra eller ganska bra kunskap i vad insättningsgarantin innebär.
   
 • Många tror att försäkringsbolag och fondbolag omfattas av penningskyddet (vilket de inte gör).


Insättningsgarantin
Insättningsgarantin skyddar pengar insatta på konton hos banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag (institut). Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in.

Instituten som är anslutna till garantin har Finansinspektionens tillstånd att ta emot kunders pengar på konto. Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut. Ersättningsbeloppet i kronor gäller för insättare i Sverige. Om du har pengar i en filial till ett svenskt institut i ett annat EU-land gäller det landets ersättningsbelopp.

Konton utan insättningsgaranti erbjuder ofta en högre ränta än konton med garantin. Viktigt att vara medveten om är att om du har dina pengar på ett konto utan insättningsgaranti har du inget skydd och kan, även om det är ovanligt, bli av med pengarna vid tex en konkurs.

Jämför sparkonton här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

87 procent av er har valt. Bra jobbat!

1 minuts läsning

”Även för kunder med låg elförbrukning finns det pengar att spara med en ganska liten insats”, säger Lars Nilsson på Energimyndigheten. En lägenhetskund med en förbrukning på 2000 kWh skulle ha sparat drygt 600 kr under 2016 om denne t...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)