Använd skattekontot som sparkonto och få 0,8 % i ränta!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Använd skattekontot som sparkonto och få 0,8 % i ränta!

Med nollränta på storbankernas sparkonto letar de flesta av oss efter andra konton att spara på där man fortfarande får ränta. Och det finns! T.ex. ditt skattekonto.


Underskott på skattekontot (kvarskatt) = ränta 1,25 procent (16,25 % efter förfallodagen)

Alla som ska betala någon form av skatt eller avgift till Skatteverket tilldelas ett skattekonto. Här sammanställs bl.a. dina skatteinbetal­ningar, din preliminära skatt enligt kontrolluppgifter och din slutliga skatt enligt slutskattebesked,

I tisdags (5 maj) började de som har ett underskott på skattekontot (kvarskatt) att betala en ränta på 1,25 procent på underskottet. (De med en stor kvarskatt, dvs. över 30 000 kronor, har betalat ränta sedan den 12 februari). Denna ränta gäller fram till förfallodagen. Efter förfallodagen ökar räntan till höga 16,25 procent.

Pengar tillbaka på skatten = ränta 0,8 procent

På ditt skattekonto får du en ränta på 0,56 procent (inlåningsränta) vilket går att jämföra med räntan på bankernas sparkonton som är 0 procent. Räntan du får på skattekontot är dessutom skattebefriad dvs. du betalar inte den vanliga 30-procentiga skatten på räntan du tjänar. Summa summarum blir att du i praktiken får 0,8 procent i ränta på dina pengar på skattekontot (0,5625/0,7 = 0,8 %).

Undersökningar visar att många av oss som får pengar tillbaka på skatten till midsommar tänker spara pengarna på ett sparkonto

Det tycker jag låter som en bra plan. Men tänker du sätta in dem på ett sparkonto hos en storbank så tänker du fel. Öppna ett konto hos en nischbank istället där du kan få över 1 procent i ränta eller låt pengarna sitta kvar på ditt skattekonto där du får 0,8 procent i ränta.

Överskott på skattekontot betalas i vissa fall ut automatiskt och om du vill ha pengarna kvar på skattekontot så begär du en utbetalningsspärr. Då får pengarna stå kvar på skattekontot för att t.ex. täcka framtida skatter och avgifter och du får samtidigt en bättre ränta än hos banken.

(Enligt vad jag kan förstå så kan du när som helst begära om utbetalning från ditt skattekonto om du har ett överskott. Pengarna sätts då in på det bankkonto du har anmält.)

Tips 1. Får du kvarskatt? Gör en fyllnadsinbetalning till ditt skattekonto. Då slipper du betala 1,25 procent i ränta (16,5 procent efter förfallodagen). Om det sen visar sig att du har betalat in för mycket så får du 0,8 procent i ränta på den summan.

Tips 2. Får du tillbaka på skatten och vill spara pengarna? Begär en utbetalningsspärr hos skatteverket och låt pengarna sitta kvar till 0,8 procents ränta eller öppna ett sparkonto hos en nischbank och spara pengarna där med drygt en procents ränta.

Lycka till!

För att betala in pengar till ditt skattekonto använder du bankgiro: 5050-1055 och ett OCR-nummer som är unikt för dig. Det hittar du på Skatteverkets e-tjänst.

 

Vill du ha en bättre ränta? Jämför sparkonton här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanken: Vi sänker INTE räntan

2 minuters läsning

”Den expansiva penningpolitiken har en positiv effekt på svensk ekonomi och inflationen har börjat stiga” Det meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande och skriver att de kommer att köpa statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor för att s&...

Föregående artikel