Är det inte fel att få 0 % i ränta på sparkontot?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är det inte fel att få 0 % i ränta på sparkontot?

Är det bara jag som tycker att det känns fel att betala ränta på mitt bolån men att sen inte få en enda krona i ränta på mitt sparkonto? Hälsningar Rune

Hej Rune,

Nej jag tror inte alls att du är ensam om att fundera i dessa banor. Idag betalar vi i genomsnitt över 1,50 procent i ränta på våra bolån men får 0 procent i ränta på vårt sparkonto.

Vi har låga räntor idag, både på bolån och på våra sparkonton. Detta för att Riksbanken har låtit reporäntan ligga på minus från i början av 2015 tills i januari i år då räntan höjdes till noll. Att betala för att låna och samtidigt låna ut gratis känns inte helt rätt, jag håller helt med. Men det finns något du kan göra. Det går att få ränta på ditt sparkonto, upp till 1 procent om du vill ha ett rörligt konto med insättningsgaranti. Binder du dina sparpengar på tre år får du upp till 1,75 procent. Väljer du ett konto utan insättningsgaranti kan du få en ränta upp till 10 procent om du binder pengarna på 3 år. Var medveten om risken du då tar eftersom det inte finns något skydd för dina sparpengar på dessa konton. Går sparinstitutet i konkurs så förlorar du dina pengar.

Så Rune, lägg 10 minuter på att öppna ett sparkonto med ränta. Helt klart värt besväret.

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur sparar man långsiktigt och etiskt?

1 minuts läsning

Svar: Eftersom du nämner nischbanker och att du vill ha fria uttag utan bindningstid gissar vi att du pratar om sparkonton.   Ett sparkonto är ganska enkelt att välja eftersom det bara är att jämföra räntan rakt upp och ned mellan banker. Det enda du ska ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)