Är ditt fritidshus rätt försäkrat?

Är ditt fritidshus rätt försäkrat?

En fritidshusförsäkring kan ersätta skador på ditt hus, din tomt, andra byggnader på tomten och på dina saker du har i ditt fritidshus. Men tänk på att det inte ingår någon ”hemförsäkringsdel” dvs bor du permanent i ditt fritidshus krävs en villahemförsäkring.


En fritidshusförsäkring kan ge dig ersättning om du råkar ut för skadedjur, stöld, brand, skadegörelse, läckage och naturskador (tex översvämning). För ditt lösöre (dina saker) väljer du ofta ett belopp du vill försäkra dina saker till. I en fritidshusförsäkring ingår inget reseskydd, överfallsskydd, generellt rättskydd och generellt ansvarsskydd. Bor du permanent i ditt fritidshus behöver du alltså teckna en villahemförsäkring för att få ett fullgott skydd.

Om du hyr ut ditt fritidshus är det viktigt att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller. I vissa bolag kan man få betala en lite högre premie för detta.Detta ingår oftast i din fritidshusförsäkring:

  • Skydd för tomtmarken. Ersättning kan betalas ut för skador på växter, staket, bryggor och flaggstänger.
     
  • Skydd för byggnader. Du får ersättning för både ditt hus och andra byggnader som är angivna i försäkringsavtalet vid tex brand eller om ett träd faller ner på ditt hus. Får du angrepp av skadedjur kan försäkringen omfatta främst sanering. Skador som skadedjuren kan ha orsakat ersätts som huvudregel inte.
     
  • Skydd för lösöre. Du får ersättning för saker som du förvarar i fritidshuset. Se över vad din hemförsäkring täcker, ibland kan den innehålla ett ”bortaskydd” som kan täcka dina saker i ditt fritidshus upp till ett maximalt belopp.
     
  • Rätts och ansvarsskydd. Om du i egenskap av ägare till fritidshuset råkar i tvist med någon eller blir skadeståndsskyldig kan du få ersättning.

 

Enligt Länsförsäkringar är den största risken för skada i våra fritidshus inte stöld utan frysta vattenledningar, med omfattande läckage som följd. De tipsar om att alltid stänga av huvudkranen när du lämnar huset och att tömma ledningarna när du stänger huset för säsongen. Men det kan du tänka på i höst, nu är det ju snart sommar!

Jämför fritidshusförsäkringar här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad betalar dina grannar i boränta?

1 minuts läsning

Grannarnas ränta I Svenska Dagbladets räntekarta, som fyller 5 år i år, hittar du privatpersoners inrapporterade räntor. Över 200 000 personer har skrivit in sin ränta här och bara i år är det 18 000 personer som har registrerat sin rän...

Föregående artikel