Är fordonsskatten rättvis?

Är fordonsskatten rättvis?

Fordons-skatten är utformad så att alla betalar samma skatt för samma bil oavsett hur långt de kör. Detta påpekar en kund till oss och ifrågasätter samtidigt skatten. Kunden skriver:

Fordonsskatten är ju sådan att alla betalar samma summa i skatt för samma typ av bil oavsett hur långt de kör. Vilket gör till exempel en som kör 800 mil som jag betalar 3 000 kronor om året vilket gör att jag betalar 3.75 kronor per mil för utsläpp och slitage. Med den som kör 3 000 mil betalar 1 krona milen. Vore fordonsskatten lagt vid pumpen som momsen så skulle alla betala efter hur många mil bilen rullar.”

Bilförsäkringspremie utifrån hur du kör
En intressant fråga tycker vi speciellt nu när bilförsäkringarna går mer och mer mot att bli personifierade. När du idag tecknar en bilförsäkring anger du ungefärlig körsträcka. Använder du bilen mycket ökar priset på din försäkringspremie. Den senaste tiden har försäkringar dykt upp som går betydligt längre. Till exempel Paydrive som tillhandahåller en bilbox om du pluggar in i din bil. Den mäter hur du kör och hur långt – och sen betalar du en premie efter det. Även Moderna försäkringar och Folksam har idag försäkringar som baseras på hur du kör.Högre fordonskatt att vänta

Inför budgetpropositionen 2018 föreslår regeringspartierna och vänsterpartiet ett bonus-malus-system för nya bilar. Systemet går ut på att miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus vid inköpstillfället, medan fordon med höga utsläpp av koldioxid får högre skatt de första tre åren. Detta som ett led i klimatarbetet.

Tillbaka till vår kunds fråga. Skulle en anpassad fordonsskatt kunna vara ett led i klimatarbetet? De som kör mindre betalar lägre skatt? Vad tycker ni?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska din bil på verkstad? Jämför priserna.

1 minuts läsning

Det finns stora skillnader på hur mycket en bilmekaniker tar för en timmes arbete. Undersökning från verkstadsportalen autobutler.se visar att timpriset på verkstäder kan variera från så mycket som 1 300 kronor på några av de dyraste m&a...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)