Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?

Jag tycker att det är bra att det finns seniorlån för de som verkligen behöver men de är hutlöst dyra. Ofta betalar du 4-5 procent i ränta vilket kan jämföras med genomsnittsräntan för bolån som just nu ligger på 1,38 procent (maj 2021).

Fördelen med lånet är att du kan belåna din bostad för att få mer pengar att röra dig med varje månad, även om du har en låg inkomst/pension. Du slipper betala ränta och amorteringar då dessa läggs på lånet.

Nackdelen är att dessa lån är betydligt dyrare än vad vanliga lån är. Vad som också kan vara negativt är att din skuld blir så stor (räntan läggs på lånet) att du kan få problem att flytta och köpa nytt, om du inte har något värde kvar när lånet har betalats av. 

Om du är i behov av pengar så tycker jag att det första du ska göra är att kolla runt hos bankerna för att se om du kan få ett vanligt lån. Olika banker har olika sätt att räkna så misströsta inte om just din nuvarande bank inte vill låna ut mer till dig. Sen kan du se över räntan på ditt befintliga lån, kanske kan du få ner den så att du får lite mer att röra dig med varje månad. Se också över om du amorterar. Har du en låg belåning så är det nog inget krav från banken att du amorterar. 

Om du inte har gått i pension ännu är det bra att veta om att bankerna är mer negativa till att låna ut pengar till dig när din inkomst blir lägre. Var alltså inte onödigt duktig när du blir äldre med att amortera och betala av ditt lån om du inte är högt belånad. Spara hellre dessa pengar på ett sätt så att du kan använda dem när din inkomst minskar. Du kanske till och med ska se över om du ska låna lite extra som en buffert innan din lön sjunker vid pensioneringen?

Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

4 tips om du behöver ta ett privatlån

1 minuts läsning

Här följer 4 tips om du står inför att ta ett privatlån. Ställ dig frågan: Måste jag ta detta lån eller kan jag spara ihop pengarna först. Tänk på att det aldrig är roligare att betala för något i efterhand. ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)