Är sommardrömmen större än kontot? 5 budgetknep inför semestern

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Är sommardrömmen större än kontot? 5 budgetknep inför semestern

Den mytomspunna svenska sommaren är här och för många står semestertider bakom hörnet och väntar. Vi slipper väckarklockans förpliktelser, ett efterlängtat avbrott. Men för att sommarsötman inte ska lämna en besk eftersmak bör du slänga ett öga och ha en plan för dina pengar innan du checkar ut. SPPs pensionsekonom Maja Englund delar med sig av sina bästa budgetknep inför sommaren.


Tips 1: Öronmärk semesterpengarna
För att din ekonomi ska hålla sig flytande i sommar bör du ha koll på prislappen för dina planerade aktiviteter, men också vilket utrymme som finns för spontanitet. Se till att det finns öronmärkta pengar för sommaren och ha sen löpande koll på kontot. Det är ofta de små utgifterna, en glass här och en kaffe där, som springer iväg utan att du märker det.
 
Du kan redan nu börja planera för att lägga undan pengar i ett sparande och låta dem växa till nästa års semesterkassa. Då finns det förhoppningsvis mer pengar på kontot än du satte in. Då kan du använda dina "gamla pengar", som fått gotta till sig i ett sparande, medan dina "nya pengar" får växa till sig. Sparalternativ finns det många av, exempelvis kapitalförsäkring och investeringssparkonto.
 
Tips 2: Sälj vidare det du inte använder
Förena nytta med nöje. De där kläderna som du inte har använt under första halvan av året, kommer du verkligen använda dem? Och hur mycket gamla teknikprylar behöver man egentligen spara? Nätet vimlar av secondhand-sajter eller varför inte sälja prylarna på sociala medier exempelvis i en köp & sälj grupp i ditt område? Allting har oftast ett andrahandsvärde, det är bättre och mer hållbart att grejerna säljs vidare till en billig peng än att de slängs. Och några kronor kan bli många kronor i slutändan. 
 
Tips 3: Är drömmarna större än kontot?
Hur väl rimmar ditt sparande med dina drömmar? De flesta vet att det är viktigt att spara pengar för att kunna uppnå sina drömmar och mål. Att ha en buffert till oförutsägbara kostnader, pengar till milstolpar såsom bil, lägenhet eller husköp, eller pengar till det långsiktiga sparandet, pensionen. Drömmar och milstolpar är bra att ha som en morot för sitt sparande. Ett verktyg som hjälper och motiverar personer att nå sina drömmar genom ett sparande, är exempelvis appen Dreams.
 
Tips 4: Planera sommaraktiviteter smart
I vårt avlånga land Sverige finns det mycket att se och besöka. Vi har allt ifrån gratis sevärdigheter, gröna naturområden, skog till härliga vita stränder. Du kanske har släkten lite utspridd i landet? Morföräldrar i Dalarna, kusinerna i Skåne, eller pappas barndomsvän i Umeå? Bjud in dom till er ett par dagar eller fråga om ni kan övernatta ett par nätter där. Några enkla saker som att göra en egensnickrad picknick korg till utflykterna håller matkostnaden nere. Sommarsemestern behöver inte alltid bli så dyr, du behöver bara planera och tänka smart.
 
Tips 5: Tänk utanför boxen
Lite research och kreativt tänkande kan sätta guldkant på vardagen utan att det behöver kosta skjortan. En del biluthyrningsföretag, bland annat Hertz, behöver ibland hjälp med att köra hem en bil från en destination, vilket gör att du kan få låna en bil gratis om du har tur. På så vis kan du slippa att betala biljetter åt båda hållen. Byta boende med någon på din semester är ett annat gratistips.
 

Skriven av Maja Englund, Pensionsekonom SPP och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Cirka 400 000 personer i Sverige har ingen hemförsäkring

1 minuts läsning

Hemförsäkringen skyddar inte bara dina saker och din bostad utan också dig – både hemma och på resa. Vid olycka kan det bli extremt kostsamt utan en försäkring. Om detta pratar jag med Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT ...

Föregående artikel