Avdragen som sparar tusenlappar i årets deklaration!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Avdragen som sparar tusenlappar i årets deklaration!

I ett tidigare nyhetsbrev skrev vi om viktiga datum och nyheter i årets deklaration. Om två veckor, den 2 maj, ska deklarationen vara inne, så det är hög tid att sätta igång.


Avdragstips som kan sänka din skatt

 • Gåvor till ideella organisationer
  25 procent av gåvobeloppet, maximalt 1500 kronor per person och år (dvs. ett gåvobelopp på 6000 kronor). Gåvan måste uppgå till minst 200 kronor per gång.
 • Bilresor till och från arbetet
  Du får dra av utgifter som överstiger 10 000 kronor. Du måste ha minst fem kilometer till arbetet och göra en vinst på minst två timmar i jämförelse med allmänna kommunikationsmedel.
 • Dubbel bosättning
  Om du flyttat till en ny bostadsort pga. arbete får du dra av den kostnaden och en hemresa i veckan om du behåller din tidigare bostad och att det är mer än fem mil mellan orterna.
 • Pensionssparande
  Du får dra av upp till 12 000 kronor per år. Driver du näringsverksamhet får du dra av upp till 35 procent av överskottet från verksamheten.
 • Värdepapper
  Har du sålt aktier eller fonder med vinst kan du ta upp förluster du gjort för att slippa reavinstskatt på 30 procent. Du kan också få avdrag för förvaltningsutgifter som överstiger 1000 kronor (depåavgift, bankfack och rådgivning)
 • Bostadsränta
  Räntan du har betalat på ditt bolån är avdragsgill. Räntan på studielån är inte avdragsgill. Har du betalt ränteskillnadsersättning till banken för att du har sagt upp ditt bundna lån i förtid får du även dra av den.
 • Uthyrning av privatbostad
  För en bostadsrätt eller hyresrätt får du ett schablonavdrag på 21 000 kronor plus den del av hyran som avser den uthyrda bostadsdelen. För en villa får du samma schablonavdrag plus 20 procent av hela hyresinkomsten.
 • Mobilsamtal
  Du får göra avdrag för jobbsamtal du gjort med din privata mobiltelefon

 

Lycka till!

Fler avdrag och mer information hittar du hos Skatteverket

Artikel om viktiga datum och nyheter: Se till att du har koll på nyheterna i årets deklaration – 2 maj är det dags! 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Pensionsålder höjs – hur länge kommer du att jobba?

1 minuts läsning

Pensionsåldern höjs successivt till 70 år. De som föds idag kommer att pensioneras år 2084 om prognosen håller. I regeringens just publicerade pensionsåldersutredning på 488 sidor presenteras ett 50-tal förslag som syftar till att få o...

Föregående artikel