Avdragsgill negativ ränta på sparkontot?

Avdragsgill negativ ränta på sparkontot?

Efter Riksbankens besked om negativ reporänta i förra veckan har vi fått mejl från kunder som undrar vad som gäller om det blir minusränta på sparkontot och på investeringssparkontot (ISK) och vad en nischbank är. Här kommer några svar.


Ingen negativ skatt på ISK och kapitalförsäkring

Skatteverket har beslutat att om statslåneräntan skulle vara negativ den 30 november i år så blir avkastningsskatten noll kronor för ett ISK och för en kapitalförsäkring år 2016. Skatteverket förklarar att det är en intäkt som ska beräknas, inte ett resultat, och därför kan schablonintäkten aldrig bli lägre än 0 kronor.

Skatten på ett ISK och en kapitalförsäkring beräknas utifrån statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret (0,9 procent 30 november i fjol). Statslåneräntan multipliceras med kapitalunderlaget för att få fram en schablonintäkt. Du betalar 30 procent i skatt på schablonintäkten. I år blev resultatet att du betalar 0,27 procent i skatt på ditt innehav i ditt ISK eller i din kapitalförsäkring.

Negativ ränta på sparkontot blir inte avdragsgill

Skatteverket meddelar också att om man får negativ ränta på sitt sparkonto så ska det ses som en avgift och inte som en ränteutgift. På så sätt blir den inte avdragsgill.

En nischbank är ett mindre bankaktiebolag som erbjuder ett begränsat utbud av banktjänster och som oftast endast finns på nätet

Exempel på nischbanker är Nordnet, Avanza, SBAB, Carnegie, Collector etc.

Just nu erbjuder många av dessa nischbanker räntor på mellan 1,2 och 1,6 procent på sparkonton med fria uttag och insättningsgaranti. Nordea, SEB och Handelsbanken erbjuder ingen ränta idag på rörliga sparkonton och Swedbank erbjuder 0,05-0,1 procent.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Historiskt beslut: Reporäntan sänks till - 0,1 procent!

2 minuters läsning

Ett historiskt beslut! Riksbanken meddelade precis att de sänker reporäntan till - 0,1 procent för första gången någonsin. Dessutom flyttades prognosen för när räntan ska börja höjas igen framåt (räntebanan sänktes). Ri...

Föregående artikel