Avtrappning av ränteavdraget? Så mycket dyrare kan det bli

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Avtrappning av ränteavdraget? Så mycket dyrare kan det bli

Jag pratade med Expressen häromdagen som gjorde en uträkning över hur ett sänkt ränteavdrag kan påverka våra kostnader. Ett miljonlån blir idag (med en boränta på 1,52 %) knappt 5 000 kronor dyrare om året vid ett helt slopat ränteavdrag*.


Att trappa ner ränteavdraget har varit en het potatis de senaste åren och nu sträcker Kd-ledaren Ebba Busch Thor ut en hand till regeringen i en debattartikel och skriver: ”Vi är beredda till samtal för att få på plats en blocköverskridande överenskommelse om sänkta ränteavdrag, förutsatt att hushållen kompenseras och att reformer som ökar förutsättningarna för fler att äga sitt boende samtidigt genomförs.” Och det verkar som om de flesta partier är överens om att en långsam utfasning av ränteavdraget skulle kunna vara en god idé. I går sa även Magdalena Andersson till SvD att bostadsköpare bör räkna med att ränteavdraget kommer att justeras.

Så mycket dyrare blir varje lånad miljon om ränteavdraget minskas eller skrotas helt. Uträkning från Expressen:Om beslutet tas att sänka ränteavdraget kommer det att göras långsamt och i små steg. Men om även det nya förslaget på utökat amorteringskrav blir verklighet och om räntorna börjar stiga samtidigt kan det bli betydligt dyrare att bo än det är i dag.

Så var beredd!

 

  • Sätt av pengar nu

Skaffa ett konto från vilket du betalar alla räntor och amorteringar. Sätt in pengar här som om din ränta låg på tre procent. När räntorna sen stiger har du en buffert att ta av.
 

  • Drabbas inte av panik

Drabbas inte av panik om priserna sjunker, det har de gjort förr och de kommer att stiga igen. Det viktiga är att du har råd att bo kvar när marknaden skakar till. Även om räntorna går upp.
 

  • Belåna dig inte till max

Behöver man en bostad och vill köpa tycker jag att man ska göra det. Det viktiga är att inte belåna sig till max och att ta höjd för att det blir dyrare. Om möjligt, köp lite mindre eller köp i mindre centrala områden.
 

  • Stresstesta din ekonomi 

Kolla vad som händer med din ekonomi om räntorna går upp eller om du blir arbetslös. Vilka marginaler finns för oförutsedda händelser? Sätt dig inte i en situation där du redan i dag har svårt att betala för boendet.

*Ränteavdraget innebär att du får dra av 30 procent av dina ränteutgifter i deklarationen om du har lånat pengar. Ränteavdraget görs mot din sammanlaga skatt på inkomst. Du kan dra av 30 procent av utgifterna upp till 100 000 kronor och 21 procent på det belopp som överstiger 100 000 kronor.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kan man ha två barnförsäkringar? Kan jag ta ut min pension i förtid? Vad är ett elcertifikat?

3 minuters läsning

Bra! Vi har nämligen experter från ELIQ AB, Avanza Bank, ICA Banken, Länsförsäkringar, Skandia, Fondbolagens förening och SPP som svarar på dina frågor här i Compricers Expertpanel. Nedan följer några exempel på frågor och s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)