Bankernas marginaler på bolån stiger

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Bankernas marginaler på bolån stiger

Vid utgången av kvartal tre låg bankernas bruttomarginal på bolån på 1,49 procent, jämfört med 1,42 procent vid slutet av kvartal två. Bankerna har bra intjäning på våra bolån - bra förhandlingsläge för dig.

Bankernas bruttomarginal = bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. 

Enligt Finansinspektionen är förklaringen till den ökade bruttomarginalen under kvartal tre att finansieringskostnaden för bankerna har minskat något samtidigt som bolåneräntorna har ökat något.

Som lägst låg bankernas bruttomarginal på 0,22 procent efter finanskrisen 2009 och sedan dess har den stigit. En förklaring till de stigande marginalerna de senaste åren är att Finansinspektionen har ökat kapitalkostnaderna för bankerna, t ex när de införde “riskviktsgolvet”. Riskviktsgolvet är en lägsta nivå på det kapital som bankerna måste hålla för risken för förluster i utlåning till bostadsköpare. Som högst låg bruttomarginalen på 1,71 procent (2018).

Under början av november höjde ett flertal banker sina bundna räntor med hänvisning till högre upplåningskostnader. Och i oktober sjönk snitträntan hos bankerna som vi skrev om i förra nyhetsbrevet: Bankerna höjer listräntorna men snitträntorna är rekordlåga!

Det svänger ganska fort alltså och huruvida de höjda listräntorna kommer att avspegla sig i högre snitträntor i kvartal fyra återstår att se.

Tills dess, se till att du har den bästa räntan du kan få. Lyckas du förhandla ner räntan från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 5 000 kronor per miljon du har i lån, per år.

Bankernas bruttomarginal:

Bankers bolånemarginal 2002-2020

Källa: Finansinspektionen 2021-11-09

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur ska jag som blivande förälder tänka runt min pension?

3 minuters läsning

Hej, vilken bra och viktig fråga. De stämmer att din pension påverkas av att du är föräldraledig, trots att föräldrapenningen är inkomstgrundande. Det beror bland annat på att föräldrapenningen normalt är lägre än l&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)