Bankernas bolånemarginaler sjunker

Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Bankernas bolånemarginaler sjunker

Trenden är tydlig. Det blir allt svårare för bankerna att hålla uppe bolånemarginalerna. På ett år har marginalen sjunkit med 0,18 procentenheter visar en färsk rapport.


Finansinspektionen (FI) släppte nyligen en rapport över bankernas bolånemarginaler för mars månad. Siffrorna bygger på nytecknade bolån med tre månaders bindningstid, så kallade rörliga bolån, och visar på en marginal om 1,46 procent. Det kan jämföras med samma period ifjol på 1,64 procent, en minskning med 0,18 procentenheter.

FI:s beräkningar utgår från bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. Kort och gott: Skillnaden mellan vad banken lånar ut till dig och vad banken själv har för kostnader för lånet.

Minusräntan blev mumma för bankerna

I normalfallet, om det nu finns ett sådant efter finanskrisen, så är det bra för bankerna om räntorna i ekonomin är höga. Då kan de lättare få en bra marginal på det så kallade räntenettot.

Räntenettot är skillnaden mellan vad banken lånar in för och vad de lånar ut för och om räntorna är höga så är det i teorin lättare att skära emellan och ta ut en bra marginal.

När finanskrisen slog till 2008 hände något som förändrade läget. Centralbankerna började sänka sina styrräntor kraftigt i ett försök att stävja oron på de finansiella marknaderna.

I Sverige ledde detta till att bolånemarginalerna sjönk till som lägst 0,22 procent april 2009. Inte jättekul för bankerna men lösningen för att hantera detta skulle bli genial.

När bolåneräntorna föll kraftigt, som ett resultat av centralbankernas räntesänkningar, började svensken vänja sig vid de låga avierna från bankerna och dessa kunde börja höja sina marginaler när vi inte i samma utsträckning brydde oss om hur hög ränta vi faktiskt betalade. De totala räntekostnaderna var ju så låga.

I praktiken skedde detta genom att bankerna undvek att sänka sina bolåneräntor i samma takt som upplåningskostnaderna för dem minskade.

Det som från början, åtminstone på pappret, ska vara en nackdel för bankerna, dvs låga räntor, blev istället en kassako och det har landets bolånetagare fått vara med och betala.

Nu pressas bankerna av uppstickarna – bra förhandlingsläge för dig

Från april 2009, när bolånemarginalen bottnade på 0,22 procent, steg den sakta men säkert för att toppa i december 2017 på 1,71 procent. Sedan dess har den sjunkit för att i mars i år hamna på 1,46 procent.

Under tiden har bankernas upplåningskostnader ökat men man har inte kunnat ta ut detta fullt ut på bolånetagarna. Orsaken stavas uppstickare på bolånemarknaden.

Tjänster som Hypoteket, Stabelo och MittBolån mf samt mindre retailbanker som Landshypotek, Skandiabanken, Länsförsäkringar och SBAB har bidragit till att pressa ned bolåneräntorna vilket inneburit att de större bankerna snällt tvingats hänga med för att inte förlora alltför många kunder.

För dig som ska ta ett nytt bolån eller funderar på att omförhandla ditt lån har det uppstått ett bra läge nu. De större bankerna tappar marknadsandelar och det finns många aktörer för dig som kund att välja mellan.


Text lånad av finansportalen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tänk på detta om du ska hyra ut sommarstugan

2 minuters läsning

Din fritidshusförsäkring täcker inte om hyresgästen förstör något Ett bra tips är alltså att plocka bort och/eller låsa in värdefulla saker eftersom dessa inte täcks om de förstörs, säger Caroline Starck, informati...

Föregående artikel