Bästa försäkringsbolaget (2020 och inför 2021)

3 minuters läsning
Bästa försäkringsbolaget (2020 och inför 2021)

Ska du skaffa ny försäkring eller funderar du på att byta den du har? Då kanske denna lista kan ge dig lite inspiration. Här hittar du nämligen de bästa försäkringsbolagen när kunderna själva får säga vad de tycker.

Undersökningen i korthet

Under flera år har vi svenskar blivit allt mer nöjda med våra försäkringsbolag men årets undersökning visar på ett möjligt trendbrott. I spåren av pandemin förändras våra kundbeteenden och för branschen gäller det att hänga med när kundernas förväntningar och krav förändras.

Försäkringsbranschen är inte unik i detta hänseende. Hittills i år har SKIs undersökningar visat att Covid-19 förändrat kundernas förväntningar inom en rad olika branscher. Ökat behov av digitala tjänster och kontakter gör att bolagen måste hänga med för att fortsätta vara relevanta för oss kunder.

– Pandemins påverkan på kundupplevelsen inom försäkringsbranschen handlar främst om ökade kundkrav på proaktivitet och information. Det är nu som branschen verkligen behöver leverera på just dessa områden och visa vad man går för säger Johan Parmler vd Svenskt Kvalitetsindex.

Trots att betyget för branschen generellt är lägre i år har vi svenskar fortsatt högt förtroende för våra försäkringsbolag.

Kundnöjdhet inom försäkring 1989-2020

Kundnöjdhet inom försäkring 1989-2020

Om undersökningen

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har låtit intervjua drygt 6 000 individer under oktober månad om vad de tycker om sina försäkringsbolag. Resultatet har mynnat ut i ett index från 0-100 där 100 är bästa möjliga betyg.

Generellt har branscher och företag med ett betyg under 60 stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig. Ett betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund. I tabellerna nedan har vi valt att ta med betyg från privatkunder.

Bästa försäkringsbolaget inom sakförsäkring

Inom sakförsäkring toppar Dina Försäkringar listan följt av Folksam och övriga mindre försäkringsbolag. Lägst betyg fick Moderna följt av Trygg Hansa och If som alla hamnade under branschgenomsnittet.

Bolag Betyg
Dina Försäkringar 76,9
Övriga 75,2
Folksam 75,2
Länsförsäkringar 74,7
Branschen i snitt 72,8
If 71,1
Trygg Hansa 69,7
Moderna 68,9Bästa försäkringsbolaget inom fordonsförsäkring

Fordonsförsäkring toppas av Svedea, Dina Försäkringar och Folksam. Sämre gick det för Trygg Hansa, If och övriga mindre försäkringsbolag som alla hamnade under branschgenomsnittet.

Bolag Betyg
Svedea 76,8
Dina Försäkringar 76,3
Folksam 76,0
Moderna 75,3
Länsförsäkringar 75,2
Branschen i snitt 74,2
If 73,0
Övriga 73,0
Trygg Hansa 71,8Bästa försäkringsbolaget inom djurförsäkring

Kategorin djurförsäkring omfattar hund- och kattförsäkring. Där toppar Dina Försäkringar följt av Folksam och Svedea. Sämre gick det för övriga mindre försäkringsbolag och Agria som hamnade under branschgenomsnittet.

Bolag Betyg
Dina Försäkringar 79,0
Folksam 78,7
Svedea 78,0
Sveland Djurförsäkringar 76,3
If Skadeförsäkring 74,6
Branschen i snitt 74,0
Agria 72,6
Övriga 63,4Bästa försäkringsbolaget inom pension

Kategorin pensionssparande domineras av övriga mindre försäkringsbolag följt av Länsförsäkringar. Sämre gick det för de fyra storbankerna som alla hamnade under branschgenomsnittet.

Bolag Betyg
Övriga 74,7
Länsförsäkringar 71,3
Skandia 70,5
Folksam 70,5
Branschen i snitt 70,2
SEB 68,0
Swedbank 67,6
Handelsbanken Liv 65,6
Nordea 64,0


Vad tycker du om ditt försäkringsbolag?

Vi är nyfikna på vad du tycker om ditt försäkringsbolag. Är du en nöjd kund eller har du haft anledning att klaga?
 

Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nu är det klart: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning?

2 minuters läsning

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Om du vill kan du, i vissa fall, skjuta på vinstskatten dvs. göra uppskov. Och nu alltså utan att behöva betala ränta på uppskovet. Du har fortfarande kvar skatteskulden ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)