Bind ditt elavtal när det är billigt att binda!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Bind ditt elavtal när det är billigt att binda!

I sommar har vi haft extremt låga elpriser och det har till och med pratats om möjliga negativa elpriser. Under juli låg spotpriset (dvs. det dagliga pris som sätts på el på den nordiska elbörsen) på 9 öre/kWh.


Vi börjar glömma ”skräckåret”

Under ”Skräckåret” 2010 låg spotpriset på 93 öre/kWh i februari till följd av bland annat en kall vinter. Vilka priser vi kommer att få se i vinter kan vi endast gissa och experterna tror på liknande priser som förra året dvs. runt 27 öre/kWh.

Lockande att inte binda

Med de låga elpriser vi har idag är det lockande att inte binda sitt elavtal. Under sommaren var det cirka 30 procent som band vilket kan jämföras med närmare 70 procent år 2013 och närmare 50 procent förra året.Bind när priset är lågt

Bor man i en villa och har en relativt hög elförbrukning kan ett bundet avtal vara skönt om man vill slippa oroa sig för höga elkostnader. Man kan se det lite som en försäkring. Man betalar en premie nu för att försäkra sig mot stora prisökningar när kylan kommer.

När man ska binda är den ständiga frågan och våra siffror visar på att vi ofta binder våra elavtal när priserna för bundna avtal går upp (se diagram). Lite som de flesta av oss agerar på börsen – vi säljer när det går ner. Men att tajma elmarknaden är nog lika svårt som att tajma börsens upp och nedgångar. Så bestämd dig för vad som passar dig och din ekonomiska situation och följ din plan. Det brukar fungera bäst.

Har du inte jämfört ditt elavtal inför vintern? Jämför elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tar du irrationella beslut för att slippa förlora pengar?

3 minuters läsning

I det intressanta TED talk ”The money paradox” ställer talaren frågan: Om vi nu är de smartaste där ute, varför tar vi så dåliga beslut när det kommer till pengar? Varför skapar vi då lågkonjunkturer, bubblor, konkurser och...

Föregående artikel