Blir vi tvungna att binda våra lån nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Blir vi tvungna att binda våra lån nu?

Finansinspektionen utreder förbud för bolånetagare att ha rörlig ränta på hela lånet. Bakgrunden är att andelen hushåll med bolån till rörlig ränta har ökat kraftigt.


Växlande skulder fortsätter att oroa Finansinspektionen som nu utreder olika vägar för att minska svenska hushålls räntekänslighet. År 2013 var 50 procent av lånestocken till rörlig ränta vilket idag har ökat till 70 procent. Och eftersom hushåll med rörlig ränta påverkas snabbare vid en räntehöjning, än hushåll med bunden ränta, kan framtida räntehöjningar innebära svårigheter för hushåll att klara räntebetalningar och amorteringar. Och i förlängningen påverkar detta Sveriges ekonomi negativt eftersom hushållen minskar sin konsumtion vilket i sin tur slår mot tillväxten.

Fördelen med rörlig ränta

 • Lägre räntekostnad, i genomsnitt, än bunden ränta.
 • Du är fri att byta bank om/när din bank inte ger dig bra villkor.


Nackdelen med rörlig ränta

 • Du vet inte vilken räntekostnad du har varje månad.
 • Räntan kan plötsligt gå upp.


Fördelen med bunden ränta

 • Du vet vad du har för kostnad varje månad.
 • Du slipper plötsligt få högre ränta.


Nackdelen med bunden ränta

 • Du betalar (i genomsnitt) mer än om du har rörlig ränta. 
 • Du får betala ränteskillnadsersättning om du bryter lånet i förtid.
 • Du är bunden till din bank under hela bindningstiden.

 

Är det bra att binda en del av lånet?
Det kan kännas tryggt att binda en del av lånet och ha den andra halvan rörligt. Kom ihåg att om du gör detta är du bunden till din bank även på den rörliga delen under bindningstiden. Ofta har du ränterabatt, på ditt rörliga lån, ett år i taget. När ränterabatten går ut kommer du att ha ett tuffare förhandlingsläge eftersom du är bunden till banken tills ditt bundna lån går ut. Tips: Be att få rabatten på den rörliga delen av lånet under samma period som den bundna delen.

 

Idag är skillnaden mellan bundna räntor och rörliga räntor förhållandevis liten:

 

 • 3 månaders räntan (rörlig) låg, i genomsnitt, på 1,59 procent under januari.
 • 5-års räntan låg, i genomsnitt, på 2,10 procent.

 

Räkneexempel: Om du har ett lån på en miljon får du betala 11 130 kronor per år dvs 928 kronor i månaden med den rörliga genomsnittsräntan och efter ränteavdrag. För samma lån får du betala 14 700 kronor per år dvs 1 225 kronor i månaden om du binder din ränta på 5 år och har den genomsnittliga räntan.

 

Vilken ränta du än väljer, se till att du inte betalar listränta!

Här kan ni se när vår sparekonom Christina Söderberg gästade nyhetsmorgon i veckan och pratade om stigande bolåneräntor.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kärlek och ekonomi

3 minuters läsning

Funderar du på att flytta ihop med någon du älskar? Eller kanske har du bott med din partner i flera år? Att bo tillsammans har många självklara fördelar som gemenskap och närhet men även ekonomiska fördelar. Många kostnader halveras o...

Föregående artikel