Bolån för unga

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bolån för unga

Trösklarna för unga på bostadsmarknaden är höga. Köerna till hyresrätter är långa och att spara ihop till kontantinsatsen är en utmaning. Men i veckan har vi kunnat läsa om två förslag för att lösa problemet: “Ett särskild bolån för unga” och “Bostad till halva priset”.

Bolånetaket

Bolånetaket innebär att du får låna max 85 procent av köpesumman, dvs det du betalar för din bostad. Resterande 15 procent, den så kallade kontantinsatsen, måste du finansiera med egna pengar.

Exempel: Köper du en lägenhet för en miljon kronor måste du alltså spara ihop 150 000 kronor till din kontantinsats.

Skuldkvotstak

Många långivare har ett skuldkvotstak, vilket innebär att de har en gräns för hur mycket du får låna i förhållande till din bruttoinkomst. Skuldkvotstaket varierar något mellan långivarna, men ligger vanligtvis runt fem gånger din årsinkomst. Skuldkvotstaket är inget lagkrav utan är upp till långivaren själv att bestämma.

Exempel: Om du tjänar 25 000 kronor i månaden så kommer du i och med skuldkvotstaket få låna 25 000 * 12 * 5 = 1,5 miljoner kronor.

Bostad till halva priset

I breakit kunde vi i måndags läsa om en ny svensk startup - Bosam - som vill låta dig köpa lägenhet till 50-70 procent lägre pris än en vanlig bostadsrätt. Men med högre månadsavgift. Bolånet tas nämligen delvis at bostadsrättsföreningen. Och eftersom föreningen blir högre skuldsatt så blir också månadsavgiften högre. 

Inför ett särskilt bolån för unga

I en debattartikel i SvD förra veckan föreslår Dina Oetterli, förbundsordförande jagvillhabostad.nu, och Johanna Ode, Bostadspolitisk expert Riksbyggen, ett särskilt bolån för unga. Lånet ska som mest motsvara 10 procent av bostadens pris, till en maxsumma av 300 000 kronor. Resterande del av handpenningen får man stå för själv. Lånet ska vara amorteringsfritt de första åren för att underlätta för den unga och ha motsvarande ränta som CSN-lånet.

Startlån för unga vuxna

Redan i slutet på förra året välkomnades nyheten om att regeringen tillsatt en utredning om statligt startlån för unga som behöver hjälp till kontantinsatsen när de vill köpa sin första bostad. Avsikten är att hjälpa förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Utredningen skulle vara klar den 1 november i år. Jag lovar att återkomma om detta när regeringen kommunicerar hur det har gått.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Detta kan hända om du inte betalar dina räkningar i tid

3 minuters läsning

Ett ärendes gång Påminnelsefaktura. Är du sen med en betalning får du i de flesta fall en påminnelsefaktura av företaget du har en skuld till. En del företag skickar fakturan direkt till inkasso, men det vanliga är att du först får...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)