Bolån, privatlån, studielån, sms-lån m.fl. Så fungerar dom.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån m.fl. Så fungerar dom.

Vilken ränta du betalar på ett lån kan variera rejält. På ett bolån betalar du i snitt 1,5 procent just nu samtidigt som ett sms-lån kan kosta över 40 procent i ränta. Att ta lån för konsumtion är något du alltid bör försäkra undvika. Men ibland behöver vi ta lån och då är det bra att ha koll på hur olika lån fungerar, vilka vi bör undvika och hur vi får bäst villkor.

Bolån
Har du utrymme på ditt bolån, det vill säga att du kan låna mer med bostaden som säkerhet, är det ofta det billigaste sättet att låna. Var dock medveten om att det kan göra så att amorteringskravet höjs. Mer om bolån i ekonomiskolan del 8.

Studielån
Ett studielån kan du som student ansöka om hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Från CSN kan du få både studiebidrag och studielån under upp till tolv terminer på högskola eller universitet. Studerar du på heltid kan du få 2 715 kronor i veckan (år 2020), varav 823 kronor är bidrag och 1 892 kronor är lån. Under 2020 är räntan på ditt studielån 0,16 procent. 

Privatlån
Ett privatlån (även kallat blancolån) är ett lån du kan få utan att ha någon säkerhet kopplat till det. När du ansöker om ett privatlån tittar långivaren på din årsinkomst, din kredithistorik, hur gammal du är och om du har andra lån och krediter. Din situation påverkar även vilken ränta du erbjuds. Den effektiva räntan på ett privatlån, alltså den faktiska ränta du får betala, brukar ligga på 4–15 procent.

Billån
Ett billån är i många fall mer som ett bolån än ett privatlån då bilen står som säkerhet för lånet. De flesta långivare erbjuder lån även till köp av mc, skoter, husvagn och husbil. Den effektiva räntan på billån brukar ligga på 4–10 procent. 

Kreditkort/kontokredit
Ett kreditkort är en variant av betalkort som är förenad med en kredit hos den kortutgivande banken. Kortföretaget betalar handlaren och fakturerar i sin tur kortinnehavaren. Ofta har du en räntefri period när du använder din kredit. För att slippa betala en hög ränta gäller det att du har koll på hur lång denna räntefria period är och att du betalar din skuld i tid.
Har du kreditkort som du använder utöver den räntefria perioden? Var i så fall uppmärksam på hur mycket du betalar i ränta då den brukar ligga på så mycket som 10–20 procent. 

Konsumtionslån
Konsumtionslån är lån du får när du handlar på kredit i till exempel klädaffärer eller hemelektronikkedjor. Ofta ligger den effektiva räntan på dessa lån på 20–35 procent. Undvik dessa lån i största möjliga mån.


Sms-lån
Sms-lån och snabblån är en typ av kredit där låntagaren lånar mindre summor via sms eller internet. Lånesumman beviljas och betalas ut snabbt och ska ofta betalas tillbaka inom 30 dagar. Den effektiva räntan är ofta väldigt hög, vilket gör dessa lån till en kostsam kortsiktig lösning som du bör göra allt för att undvika.

Jämför långivare
I och med att olika långivare beräknar risker på olika sätt erbjuder de dig inte sällan vitt skilda räntor. Du kan alltså lätt sänka din ränta genom att jämföra flera långivare. Gå inte bara till den bank du har idag. Det finns en hel uppsjö av banker och långivare. Använd gärna våra jämförelsetjänster: Bolån, privatlån, kreditkort, billån och svårt att få lån. Vi tar endast en kreditupplysning på dig och du får erbjudanden från flera olika långivare.

Effektiv ränta
Kostnaden för ett lån består av fler faktorer än räntan. Därför ska du alltid titta på den effektiva räntan när du jämför långivare. Den effektiva räntan tar hänsyn till samtliga lånekostnader, såsom uppläggningskostnad (en kostnad du får betala för att få lånet), räntan och avikostnader (kostnader du får varje gång du ska betala räntan). 

Begränsa dina kreditupplysningar
När du ansöker om ett lån tar de flesta långivare en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning är en bedömning av din kreditvärdighet, din uppskattade betalningsförmåga. Antalet kreditupplysningar gjorda på dig signalerar hur kreditaktiv du är. Om långivare ser att det tidigare har gjorts en hel del kreditupplysningar på dig kan de ta det som ett tecken på att du har ansökt om många lån eller att många företag är osäkra på din ekonomiska situation. Det kan göra att långivaren ser en ökad risk i att ge dig ett lån. Genom att använda en jämförelsetjänst så kan du få många offerter med endast en kreditupplysning.

Så sänker du dina lånekostnader
Förutom att betala av dina lån kan du sänka dina lånekostnader genom att:

 • Jämföra flera långivares effektiva ränta
   
 • Byta ut ditt sms-lån, ditt konsumtionslån eller din kreditkortsskuld mot ett privatlån
   
 • Samla flera små privatlån till ett större för att få en bättre ränta
   
 • Betala av ditt privatlån eller din kreditkortsskuld genom att utöka ditt bolån
   
 • Börja spara.


Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola
Hela del 9: Andra lån hittar du här

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" som du hittar här: Adlibris. Finns även som ljudbok.

Jämför privatlån och byt idag

Nstart
Nstart

Nstart

Sedan 2016 har vi hjälpt människor att vända sin ekonomi. De kan ha gått fel av olika anledningar, men de allra flesta har gemensamt att de är förvånade, och undrar hur just de har hamnat snett.

Ofta är det resultatet av en nedåtgående resa som börjar med ett praktiskt lån eller en enkel avbetalning. Kanske för en ny bil, en lite större båt eller en väldigt mycket större tv. En då enkel och snabb lösning.

Betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden accepteras.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
19,49 - 33,45
Läs mer Open In New icon
Ikano Bank privatlån
Ikano Bank privatlån

Ikano Bank privatlån

Hos oss kan du låna upp till 350 000 kr med schyssta villkor och till bra ränta. Du behöver inte lämna någon säkerhet och uppläggningsavgiften är alltid 0 kr på alla våra lån. Du kan även samla dina lån och krediter och ofta kan vi sänka din månadskostnad. Ansök online med BankID och få besked direkt.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 6,75 - 19,02 
Läs mer Open In New icon
Swedbank
Swedbank

Swedbank

Låna 20 000 - 500 000 kronor utan säkerhet. Ansök om Privatlån med Mobilt BankID och få besked online.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 8,05 - 19,47 
Läs mer Open In New icon
Avida Finans privatlån
Avida Finans privatlån

Avida Finans privatlån

Avida Finans tittar mer på din framtida betalningsförmåga än din ekonomiska historik. Betalningsanmärkningar behöver t ex inte vara något problem. Ansök om vår snabba o trygga kredit!

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 8,44 - 24,54 
Läs mer Open In New icon
SevenDay Bank privatlån
SevenDay Bank privatlån

SevenDay Bank privatlån

Spara pengar – välj rätt långivare. Pengarna du får över kan du
använda till något trevligare. Vi har lån upp till 500 000 kr.

Läs mer Open In New icon
Effektiv ränta
* 6,76 - 22,87 
Läs mer Open In New icon

* Dessa räntor är exempelräntor. För mer info, se respektive banks hemsida.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

2 minuters läsning

En buffert är kort och gott en summa pengar för oförutsedda utgifter. Den bör vara placerad tryggt och tillgängligt. Sparkonto med insättningsgaranti är med andra ord det naturliga valet. Det finns inget facit över hur stor en buffert bör vara, det ber...

Föregående artikel
El till inköpspris – en fälla för konsumenten
1 minuts läsning