Bolån, sparkonton och elpriser. Så har våren varit.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Bolån, sparkonton och elpriser. Så har våren varit.

En gång i månaden sammanställer vi hur bolåneräntor, sparkontoräntor och elpriser har förändrats i vår privatekonomiska barometer. Och när vi sammanställer april kan vi se att våren har gett oss små förändringar inom alla områden.


Bolån. Ränta: 2,68 % - 2,67 %

Snitträntan (listräntan) för ett rörligt bolån ligger idag på 2,67 procent vilket är 0,01 procentenheter lägre än räntan i början på januari (2,68 %). Snitträntan för ett bundet bolån (3 år) har sjunkit med 0,04 procentenheter från 3,01 till 2,97 procent.

I januari var det Bättre Bolån som erbjöd den lägsta rörliga bolåneräntan på 2,65 procent. Bättre Bolån erbjuder även idag den lägsta räntan, nu på 2,61 procent.

Sparkonto. Ränta: 2,50 % - 2,30 %

I januari fick du som bäst 2,50 procent i ränta på ett rörligt sparkonto med fria uttag (Santander Consumer Bank). Idag får du 2,30 procent i ränta som bäst (Resurs Bank).

Bland storbankerna erbjöd SEB den bästa räntan på rörligt sparkonto i januari med 0,30 procent vilket är samma ränta som de erbjuder idag. Swedbank har sänkt sin sparkontoränta från 0,25 procent till 0,20 procent sedan januari.

Intresset för sparkonton var högt i januari med nästan 300 000 personer som sökte på sparkontoräntor på compricer.se. I april var intresset betydligt lägre då vi hade ca 130 000 personer som var inne och jämförde sparkontoräntor.

Elpriset. 74,82 öre/kWh – 67,61 öre/kWh

Lägsta rörligt elpris (20 000 kWh, elområde 3) i januari erbjöd Telinet Energi med 74,82 öre/kWh). Idag erbjuder Fortum det lägsta rörliga priset med 67,61 öre/kWh.

Spotpriset på el låg på 29,58 öre/kWh i januari och låg den sista april på 24,56 öre/kWh.

Intresset för att binda sitt elavtal har varit rekordlågt och sjunkit varje månad sedan november 2013. I januari var det 19 procent som sökte på fasta avtal på Compricer El och i april var det endast 14 procent.

Här hittar du våra privatekonomiska barometrar >> Compricer Pressrum


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Rörlig ränta att föredra – eller riktigt lång bindningstid”

1 minuts läsning

Ekonomiska utvecklingen osäker Tillväxten fortsätter att se ljus ut, framförallt i USA och övriga västvärlden. I Kina och i andra tillväxtländer finns fortfarande en viss osäkerhet. Krisen i Ukraina skapar osäkerhet för den ekonomis...

Föregående artikel