Bostadsmarknaden: Oron har flyttats från köparna till säljarna…

Bostadsmarknaden: Oron har flyttats från köparna till säljarna…

Lån …på grund av skärpt amorteringskrav och minskat utbud? Eller på grund av våra irrationella hjärnor?


Den sista november fick vi beskedet om att ett skärpt amorteringskrav införs 1 mars 2018. Många kritiska röster höjdes om dålig tajming - priserna har ju redan börjat sjunka - och om ytterligare inlåsningseffekter på marknaden.

Men vad är det egentligen som har gjort att vi under hösten sett priset på bostäder sjunka? Det byggs fortfarande för lite, folk har jobb, konjunkturen är stark och räntan är låg. Inte mycket har hänt men paniken har byggts upp. Oron flyttas från köparna till säljarna. Från ”Kommer jag hinna köpa innan priserna går upp ännu mer” till ”Kommer jag få det jag vill för min bostad – kommer det sjunka ännu mer eller svänger det nu?”.

Jag hävdar bestämt att det är dumt att försöka tajma marknaden. Det fungerar sällan. Behöver du köpa en bostad idag – gör det. Behöver du sälja – gör det. Men kom ihåg att en bostadsaffär är för de flesta av oss en ovanlig och ofta lite obehaglig situation. Många känner vånda. Och när våndan når oss slutar vi tänka rationellt och börjar agera irrationellt. Fakta styr inte längre våra beslut – vi fokuserar istället på det som är mest tillgängligt. Tillgänglighetsheuristik kallas detta. När media pumpar oss med rubriker som ”prisfall” och ”Ingen kom till budgivningen” tillräckligt frekvent blir det vår sanning. Vår vånda förstärks och boprisfallet blir ett faktum.

Så innan våndan slår till med full kraft: Stanna upp, tänk efter, ta det lugnt och realitetstesta din egen irrationalitet. Och glöm inte! Priserna går upp igen. De gör de alltid.Andra mänskliga egenskaper som förstärks vid vånda:

  • Vi hatar att förlora. Förlustaversion kallas det. Vi tar gärna en stor risk för att slippa förlora pengar. Vi vill tex inte kännas vid marknadspriserna vid försäljning i en nedåtgående marknad. På grund av detta väntar vi inte sällan för länge med att sälja.
     
  • Vi tenderar att värdera saker högre när vi äger dem. The endowment effect. Detta gör att vi ibland har för höga förväntningar på vilket pris vi kan få för vår bostad som vi ägt en tid.
     
  • Vi tenderar att värdera saker högre när vi har lagt ner kraft och tid på dem. IKEA-effekten. Inte sällan försöker vi sälja våra ihopskruvade Ikeamöbler för mer än marknadsvärdet. Denna effekt förklarar att vi har en tendens till att värdera bostäder vi har renoverat och lagt tid på högre än vad köparen gör.

 

Passa på att förhandla om din boränta! Efter 1 år går rabatten ut (vissa banker har 2 årsrabatt). Jämför snitträntorna hos bankerna och förhandla själv eller kontakta oss på Mittbolån så kontaktar vi bankerna åt dig och hjälper till med bytet.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen

Här ser du en översikt över bankernas officiella listräntor samt snitträntor för bolån.
Den lägsta räntan för varje bindningstid markeras i fet stil. Drar du musen över önskad listränta kan du se hur och när räntan senast förändrats. De röda och gröna pilarna markerar räntor som ändrats under de två senaste veckorna. Om du vill sortera i tabellen klickar du på rubrikerna i tabellhuvudet. Notera att snitträntorna avser en historisk period medan listräntorna är de som är aktuella idag.
  • 3 mån-2 år
  • 3-5 år
  • 7-10 år

Aktuella räntor för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
MittBolån.se Ränta:
4.71 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
5.44 %
Upplägg.avg. 5000kr Villa, bostadsrätt, fritidshus
Marginalen Snittränta:
6.25 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000kr Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
4.64 - 11.56%
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus

Övrig information

I tabellen anges bankernas officiella räntor (listräntor) samt snitträntor. Notera att listräntorna är de som är aktuella idag medan snitträntorna avser en historisk period. Man kan således inte rakt av jämföra dessa. När du ansöker om lån är det värt att förhandla om räntan. Vi hoppas att denna information kan hjälpa dig i din förhandling. Innan du tar ett bolån bör du göra en bolånekalkyl.

Compricers mål är att alla långivare ska finnas med i jämförelsen. Vi tar tacksamt emot tips och förslag på nya aktörer till vår jämförelse. Kontakta oss på info@compricer.se

Jämför just nu! Compricer

Helförsäkring, Kia niro 1.6 hybrid dct6 niro

Lägst årskostnad 7 212 kr
Högst årskostnad 14 697 kr
Att spara 7 485 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Var 5:e sekund...

2018-10-23

Nyhet

Privatekonomi ...görs en jämförelse på compricer.se. En jämförelse av bolåneräntor, bilförsäkringar, elpriser, privatlån, sparkontoräntor eller något annat som har med privatekonomi att göra. Och runt en gång i minuten byts det avtal via oss.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin