Bostadsmarknaden: Oron har flyttats från köparna till säljarna…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Bostadsmarknaden: Oron har flyttats från köparna till säljarna…

…på grund av skärpt amorteringskrav och minskat utbud? Eller på grund av våra irrationella hjärnor?


Den sista november fick vi beskedet om att ett skärpt amorteringskrav införs 1 mars 2018. Många kritiska röster höjdes om dålig tajming - priserna har ju redan börjat sjunka - och om ytterligare inlåsningseffekter på marknaden.

Men vad är det egentligen som har gjort att vi under hösten sett priset på bostäder sjunka? Det byggs fortfarande för lite, folk har jobb, konjunkturen är stark och räntan är låg. Inte mycket har hänt men paniken har byggts upp. Oron flyttas från köparna till säljarna. Från ”Kommer jag hinna köpa innan priserna går upp ännu mer” till ”Kommer jag få det jag vill för min bostad – kommer det sjunka ännu mer eller svänger det nu?”.

Jag hävdar bestämt att det är dumt att försöka tajma marknaden. Det fungerar sällan. Behöver du köpa en bostad idag – gör det. Behöver du sälja – gör det. Men kom ihåg att en bostadsaffär är för de flesta av oss en ovanlig och ofta lite obehaglig situation. Många känner vånda. Och när våndan når oss slutar vi tänka rationellt och börjar agera irrationellt. Fakta styr inte längre våra beslut – vi fokuserar istället på det som är mest tillgängligt. Tillgänglighetsheuristik kallas detta. När media pumpar oss med rubriker som ”prisfall” och ”Ingen kom till budgivningen” tillräckligt frekvent blir det vår sanning. Vår vånda förstärks och boprisfallet blir ett faktum.

Så innan våndan slår till med full kraft: Stanna upp, tänk efter, ta det lugnt och realitetstesta din egen irrationalitet. Och glöm inte! Priserna går upp igen. De gör de alltid.Andra mänskliga egenskaper som förstärks vid vånda:

  • Vi hatar att förlora. Förlustaversion kallas det. Vi tar gärna en stor risk för att slippa förlora pengar. Vi vill tex inte kännas vid marknadspriserna vid försäljning i en nedåtgående marknad. På grund av detta väntar vi inte sällan för länge med att sälja.
     
  • Vi tenderar att värdera saker högre när vi äger dem. The endowment effect. Detta gör att vi ibland har för höga förväntningar på vilket pris vi kan få för vår bostad som vi ägt en tid.
     
  • Vi tenderar att värdera saker högre när vi har lagt ner kraft och tid på dem. IKEA-effekten. Inte sällan försöker vi sälja våra ihopskruvade Ikeamöbler för mer än marknadsvärdet. Denna effekt förklarar att vi har en tendens till att värdera bostäder vi har renoverat och lagt tid på högre än vad köparen gör.

 

Passa på att förhandla om din boränta! Efter 1 år går rabatten ut (vissa banker har 2 årsrabatt). Jämför snitträntorna hos bankerna och förhandla själv eller kontakta oss på Compricer Bolån så kontaktar vi bankerna åt dig och hjälper till med bytet.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Släpp pensionen fri! (Vi ska få jobba längre…)

2 minuters läsning

Vi ska få jobba längre, säger politikerna i riksdagens pensionsgrupp. Nya regler talar om: * Först efter 64 år får vi börja ta ut allmän pension (61 år idag). * Allmän pension efter 44 års arbete. * Rätt att jobba v...

Föregående artikel