Byt inte studielånen mot bolån!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
2 minuters läsning
Byt inte studielånen mot bolån!

Studielån har aldrig varit så billiga som nu!


Regeringen har beslutat att sänka räntan på studielånen för 2012 med 0,4 procenteneheter till 1,5 procent. Den nya räntan på studielån ligger enligt Utbildningsdepartementet nu på en historiskt låg nivå.

 

Har du lån tagna efter 1988?


För att studielån inte ska drabbas av stora förändringar i tider av ränteuppgång beräknas räntan på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad under de senaste tre åren. Räntan på studielån tagna före 1988 är reducerad med 30 procent för att den som har studielån ska slippa göra avdrag i deklarationen och vänta två år innan pengarna betalas tillbaka.
 

Har du lån tagna före 1989?


Har du studielån tagna före 1989 betalar du ingen ränta. Skulden räknas istället om varje år utifrån ett regleringstal, som beräknas utifrån konsumentprisindex. Regleringstalet för 2011 är 1,0247. Det betyder att skulden räknas upp med 2,47 procent.


Byta studielån mot bolån?


Eftersom räntan på studielån grundar sig på statens genomsnittliga upplåningsränta under de tre senaste åren kan det vara svårt att jämföra med bolåneränta på ett år eller på kortare tid. Normalt sätt kommer räntan på studielånen att vara högre än en rörlig bolåneränta. Långa räntor ligger oftast högre än korta. I nedåtgående ränteläge kommer studielåneräntan att verka högre och i en situation där räntan stiger kommer räntan på studielån verka lägre.


Lägg inte om studielånen till bostadslån*
 

Frågan är då om man ska lägga om studielånen till bostadslån om utrymme finns? Enligt Swedbank är svaret för de flesta nej på grund av följande fördelar med studielånet:

  • Studielånet binder inte upp någons kapital, eget eller förälders. Och det krävs ingen säkerhet.
     
  • Återbetalningen kan anpassas till ditt inkomstläge. Skulle din inkomst bli avsevärt lägre blir också din inbetalning mindre. På ett bostadslån ligger amorteringsplanen fast och kan vara svår att få ändrad.
  • Studielånet skrivs av vid dödsfall. Du omfattas därför av en slags livförsäkring med automatik.
  • Tar man ett bostadslån under studietiden betyder det att man måsta börja betala räntan direkt. Studielånet behöver man inte börja betala förrän studierna är avklarade.

*Detta gäller som sagt de flesta av oss. Hänsyn måste tas till inkomst, livssituation, ålder med mera.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bli inte bedragen

1 minuts läsning

Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren och därför vill vi förmedla råd från polisen, upplysningscentralen (UC) och bankerna om hur du kan skydda dig mot kreditbedrägerier – och vad du ska göra om du blir utsatt.   Vad du k...

Föregående artikel