Lagfart.. Prisbasbelopp…? Compricers wiki förklarar begreppen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Lagfart.. Prisbasbelopp…? Compricers wiki förklarar begreppen!

Compricer har en wiki-sektion där vi på ett enkelt sätt försöker förklara olika privatekonomiska begrepp. Nedan finns korta förklaringar av ord som lagfart, amortering och prisbasbelopp. Tips oss gärna om privatekonomiska begrepp som du undrar över!

 

Vad är lagfart?

Lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. Lagfart måste ansökan om senast 3 månader från köpet hos inskrivningsmyndigheten som är en del av Lantmäteriet. Jordabalken reglerar hur lagfarter ska hanteras och administreras.

Läs mer om lagfart här >>

 

Amortering..har du koll på det?

Amortering innebär avbetalning på ett lån. Det vanligaste är att man har antingen avbetalning genom rak amortering eller annuitet. Rak amortering innebär att du vid varje återbetalningstillfälle amorterar samma summa. Amorteringsbeloppet är således samma hela perioden.  Annuitet innebär istället att du betalar samma totalsumma (inklusive ränta) vid varje återbetalningstillfälle. Amorteringsbeloppet ökar således med tiden.

Läs mer om amortering här >>

 

Prisbasbelopp..?

Det är regeringen som varje år fastställer regeringen prisbasbeloppets storlek. Den ska följa landets allmänna prisutveckling. Prisbasbelopp används bland annat vid beräkning av sjukpension. Prisbasbeloppet för 2013 är 44 500 kr.

Läs mer om prisbasbelopp här >>

 

Nya ord och begrepp kommer!

Vi lägger hela tiden till nya ord och begrepp i vår wiki som vi på ett enkelt sätt försöker förklara. Om det är något du har funderat på som du vill ha förklarat maila gärna oss på info@compricer.se

 

Till Compricers wiki >>

 


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad är bäst? Investerings-sparkonto, kapitalförsäkring eller aktiedepå?

2 minuters läsning

ISK är ett konto för aktier, fonder, andra värdepapper och likvida medel Kontot skapades för att förenkla för dem som sparar i aktier och fonder. Kontot schablonbeskattas varje år och du behöver inte skatta och deklarera de affärer du gör. ...

Föregående artikel