Därför kräver självkörande bilar att du sparar till barnen

Sparande /
3 minuters läsning
Därför kräver självkörande bilar att du sparar till barnen

Det finns en del som hävdar att det är att curla barnen att spara pengar till dem. Att själva handlingen att ge barnet en större summa pengar någon gång i framtiden skulle vara hämmande och inte lära dem något om livets realiteter. För det kan man tydligen bara lära sig genom att själv jobba extra och spara sina surt förvärvade slantar. Jag skulle vilja utmana det sättet att tänka på.

För det första, hushållens disponibla inkomster har under den senare delen av 1900-talet stadigt ökat och särskilt mycket under de senaste 20 åren. Det innebär exempelvis att en genomsnittlig tvåbarnsfamiljs disponibla inkomst är 20 000 kr högre per månad jämfört med 1999 [SCB]. Det finns alltså säkerligen många av dagens föräldrar, mig själv inkluderat, som växte upp under helt andra ekonomiska förutsättningar. För föräldrar som hade barn på 60-, 70 och 80-talen var det nog inte alltid självklart att det fanns utrymme att spara. Det mesta gick helt enkelt åt till de vardagliga utgifterna och kanske en semester utomlands då och då. Sedan dess har skattesänkningar och reallöneökningar gjort att fler har fått mer pengar i plånboken och därmed ett större sparutrymme. Det kanske helt enkelt inte handlar om en normförskjutning mot mer curlande utan om ökade förutsättningar för sparande? Förr gick det förmodligen också lättare att hanka sig fram utan sparkapital. Bostäderna var billigare och den disponibla inkomsten ökade hela tiden, utan att man som individ gjorde något särskilt. Det är inte säkert att mina barn går samma gynnsamma framtid till mötes.
 
För det jag vet är att mina barn växer upp i en tid när både bostadspriserna och den tekniska utvecklingen går i överljudshastighet. Bilarna blir snart förarlösa och ingen vet riktigt hur många jobb som ersätts av robotar i framtiden. Arbetsmarknaden och bostadsmarknaden lär kort sagt båda erbjuda mina barn utmaningar framöver. Eller också så måste de ha råd att bygga en bunker på landet för att allt har gått åt skogen i världen... Ja, förlåt, jag har ägnat jullovet åt att lyssna på P3:s utmärkta serie ”Dystopia” som handlar om vad som händer om det värsta inträffar. Jag menar bara att det kan vara så att det helt enkelt finns ett större behov av ett sparkapital idag jämfört med tidigare. 
 
För det andra, bara för att jag sparar till mina barn är det inte hundra procent säkert att de rakt upp och ner kommer att få en stor summa pengar i handen en vacker dag. Jag sparar i mitt eget namn och kommer därför att ha kontroll över vad som händer med pengarna. Kanske berättar jag inte ens för dem att det finns en summa pengar och hoppas att jag lyckas uppmuntra dem till att bli sin egen lyckas smed. Kanske är de mogna och intresserade nog att så småningom vara med och förvalta kapitalet. Om detta vet jag ännu inget.
 
För det tredje, mycket kan hända på vägen mot mina barns vuxenliv och jag ser pengarna som en del av familjens sparande. Olyckor, sjukdom, arbetslöshet och annat elände kan drabba vemsomhelst och blev jag tvungen skulle jag inte tveka att använda ”barnsparandet” för att hjälpa familjen genom svårigheterna. Det skulle också i så fall vara för barnens bästa.
 
Slutligen, eftersom många människor har svårt att motivera sig till att spara på lång sikt är det väl fantastiskt om barnen kan vara det som ändå motiverar till att göra det? Jag har svårt att se något som skulle motivera föräldrar mer. Och kanske, en vacker dag, visar det sig att det var räddningen.   
 

Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kallt och torrt - elpriset skjuter i höjden

1 minuts läsning

Det är kallt och elen är dyr. Något många av oss märker på elräkningen just nu. När elanvändningen är stor och när vi inte kan producera tillräckligt med el i Sverige måste vi importera från utlandet. Bland annat importe...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)