Därför kräver självkörande bilar att du sparar till barnen

Spara pengar /
Därför kräver självkörande bilar att du sparar till barnen

Det finns en del som hävdar att det är att curla barnen att spara pengar till dem. Att själva handlingen att ge barnet en större summa pengar någon gång i framtiden skulle vara hämmande och inte lära dem något om livets realiteter. För det kan man tydligen bara lära sig genom att själv jobba extra och spara sina surt förvärvade slantar. Jag skulle vilja utmana det sättet att tänka på.

För det första, hushållens disponibla inkomster har under den senare delen av 1900-talet stadigt ökat och särskilt mycket under de senaste 20 åren. Det innebär exempelvis att en genomsnittlig tvåbarnsfamiljs disponibla inkomst är 20 000 kr högre per månad jämfört med 1999 [SCB]. Det finns alltså säkerligen många av dagens föräldrar, mig själv inkluderat, som växte upp under helt andra ekonomiska förutsättningar. För föräldrar som hade barn på 60-, 70 och 80-talen var det nog inte alltid självklart att det fanns utrymme att spara. Det mesta gick helt enkelt åt till de vardagliga utgifterna och kanske en semester utomlands då och då. Sedan dess har skattesänkningar och reallöneökningar gjort att fler har fått mer pengar i plånboken och därmed ett större sparutrymme. Det kanske helt enkelt inte handlar om en normförskjutning mot mer curlande utan om ökade förutsättningar för sparande? Förr gick det förmodligen också lättare att hanka sig fram utan sparkapital. Bostäderna var billigare och den disponibla inkomsten ökade hela tiden, utan att man som individ gjorde något särskilt. Det är inte säkert att mina barn går samma gynnsamma framtid till mötes.
 
För det jag vet är att mina barn växer upp i en tid när både bostadspriserna och den tekniska utvecklingen går i överljudshastighet. Bilarna blir snart förarlösa och ingen vet riktigt hur många jobb som ersätts av robotar i framtiden. Arbetsmarknaden och bostadsmarknaden lär kort sagt båda erbjuda mina barn utmaningar framöver. Eller också så måste de ha råd att bygga en bunker på landet för att allt har gått åt skogen i världen... Ja, förlåt, jag har ägnat jullovet åt att lyssna på P3:s utmärkta serie ”Dystopia” som handlar om vad som händer om det värsta inträffar. Jag menar bara att det kan vara så att det helt enkelt finns ett större behov av ett sparkapital idag jämfört med tidigare. 
 
För det andra, bara för att jag sparar till mina barn är det inte hundra procent säkert att de rakt upp och ner kommer att få en stor summa pengar i handen en vacker dag. Jag sparar i mitt eget namn och kommer därför att ha kontroll över vad som händer med pengarna. Kanske berättar jag inte ens för dem att det finns en summa pengar och hoppas att jag lyckas uppmuntra dem till att bli sin egen lyckas smed. Kanske är de mogna och intresserade nog att så småningom vara med och förvalta kapitalet. Om detta vet jag ännu inget.
 
För det tredje, mycket kan hända på vägen mot mina barns vuxenliv och jag ser pengarna som en del av familjens sparande. Olyckor, sjukdom, arbetslöshet och annat elände kan drabba vemsomhelst och blev jag tvungen skulle jag inte tveka att använda ”barnsparandet” för att hjälpa familjen genom svårigheterna. Det skulle också i så fall vara för barnens bästa.
 
Slutligen, eftersom många människor har svårt att motivera sig till att spara på lång sikt är det väl fantastiskt om barnen kan vara det som ändå motiverar till att göra det? Jag har svårt att se något som skulle motivera föräldrar mer. Och kanske, en vacker dag, visar det sig att det var räddningen.   
 

Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, och expert i Compricers Expertpanel.


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 6 473 kr
  • Högst årskostnad 12 225 kr
  • Att spara 5 752 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin