Deklarationstips! 5 dagar kvar – 5 bästa tipsen

Privatekonomi /
Deklarationstips! 5 dagar kvar – 5 bästa tipsen

5 dagar kvar tills deklarationen ska vara inne. Här följer lite sistaminuten-tips och trix för att slippa deklarationsångest timmarna före deadline.


1. Bästa tipset – deklarera elektroniskt

Eftersom din elektroniska deklaration kommer med förtryckt information och gör din skatteuträkning åt dig är det mindre risk för att du gör fel när du deklarerar elektroniskt. Har du ett eget bolag och/eller en komplicerad deklaration kan man tjäna på att ta hjälp av en deklarationsbyrå några timmar. Det kan betala sig många gånger om.

2. Deklarera i tid - 2 maj kl. 24.00! Slipp stress, missa inga avdrag och slipp förseningsavgiften på 1 250 kronor

Att sitta där på måndagskvällen, stressad och trött och upptäcka att du inte hittar viktiga papper du behöver för din deklaration är inte kul. Börja i tid och gör lite i taget så blir det en betydligt lättare process.

Deklarerar du en dag för sent får du en straffavgift på 1 250 kronor. Är du tre månader sen får du betala ytterligare 1 250 kronor. Dröjer du fem månader, eller längre får du betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor. Totalt kan det bli 3 750 kronor i förseningsavgifter.

3. Är ni sambo och äger en bostad ihop – se över vilka avdrag ni kan dela

Har du fått skattereduktion för ränteutgifter så kan ni omfördela ränteavdragen mellan varandra om en i hushållet inte kan göra fullt avdrag pga för låg inkomst. Detsamma gäller för Rut och Rot där man totalt får dra av 50 000 kronor per person.

4. Missa inga avdrag

Du får göra avdrag för bland annat privat pensionssparande (1 800 kr), Aktieförluster (kan dras av mot aktievinster men också mot t.ex. reavinst från en bostadsförsäljning), gåvor till ideella organisationer och ränteskillnadsersättning om du brutit ett bundet lån.

Det finns en uppsjö med avdrag du får göra, alla med olika villkor och förutsättningar för att bli godkända. På skatteverket.se finns alla avdrag specificerade.

5. Betala eventuell kvarskatt i tid

Från och med 4 maj får du betala ränta på underskott på under 30 000 kronor på skattekontot (1.25 %). Underskott på över 30 000 kronor betalar du redan ränta på. Från och med förfallodagen för din kvarskatt (november för de flesta) får du betala 16,25 % i ränta. Får du pengar tillbaka så får du dem utbetalda före midsommar om du har deklarerat elektroniskt och har anmält kontonummer. Vill du låta pengarna sitta kvar på skattekontot begär du en utbetalningsspärr och får motsvarande 0,8 procent i ränta på pengarna. Nästa år sänks intäktsräntan till 0 procent på ditt skattekonto.

Ps. Du kan göra ändringar I din deklaration även om du har skickat in den. Så länge Skatteverket inte har hunnit besluta om din slutgiltiga skatt kan du skicka in en komplettering på det du vill ändra.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volvo v90
  • Lägst årskostnad 6 492 kr
  • Högst årskostnad 10 865 kr
  • Att spara 4 373 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Tjäna pengar på pengar!
Tjäna pengar på pengar!
Bolån till fritidshus - detta gäller
Bolån till fritidshus - detta gäller

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin