Det är bäst att byta till rörligt elavtal nu

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Det är bäst att byta till rörligt elavtal nu

I alla fall om vi tittar på de senaste tre åren. Och har du tillsvidareavtal betalar du alltid mer än vad du borde. Byt idag!


2011 sparade en genomsnittlig villakund 6000 kronor på att ha ett rörligt avtal

Enligt TV4 Nyheternas inslag i förra veckan har det varit mest förmånligt de senaste tre vintrarna att ha rörligt avtal. En genomsnittlig villakund sparade:

6000 kr år 2011

1500 kr år 2012

1500 kr år 2013

Lägre elpris än förväntat är anledningen

Att rörliga avtal blev billigare än bundna avtal beror på att elpriset under dessa år har blivit lägre än förväntat. Anledningar kan vara mer nederbörd, varmare vintrar och/eller bättre fungerande kärnkraft än förväntat.

Ingen garanti för att rörligt elpris blir billigare även i år

Även om historien visar på att rörligt elavtal oftare är billigare än ett fast avtal finns det ingen garanti för att historien upprepar sig varje år. Utgå ifrån dig själv. Om du vill veta vilken kostnad du har för elen varje månad och har svårt att klara av elpristoppar bör du binda ditt avtal. Se det som en försäkring, som kostar lite mer men som försäkrar dig ifrån stora höjningar av elpriset. Klarar du av svängningar i dina elkostnader så väljer du rörligt.

 


Lägst Elpris just nu i elområde 3 (Villa, 20 000 kWh/år):


Rörligt

  • Sveriges Energi: 80.53 öre/kWh
  • Göta Energi: 81,09 öre/kWh
  • Borås Elhandel: 82,29 öre/kWh

 

Bundet

  • Telinet Energi: 76,19 öre/kWh (bundet 3 månader)
  • MälarEnergi: 77,69 öre/kWh (bundet 6 månader)
  • MälarEnergi: 80,81 öre/kWh (bundet 1 år)
     

Jämför elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Att jämka eller inte jämka – är det frågan?

2 minuters läsning

Jämkning = ändrad beräkning av A-skatt Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämm...

Föregående artikel