“Det är dyrast att boka på måndag och att resa på lördag”

Privatekonomi /
“Det är dyrast att boka på måndag och att resa på lördag”

Planera, boka billig transport, boka billigt boende och håll koll på valutan tipsar Sharon Lavie oss om.

 

Semesterlistor med önskemål om ledighet på arbetsplatsen är ett lika tidigt vårtecken som de första snödropparna i backen. Detta får i alla fall mig att börja fundera på hur sommarsemestern ska spenderas. Oavsett om planerna inkluderar en utlandsresa eller en vecka i hembygden finns pengar att spara genom att boka transport och boende i rätt tid. Har du funderingar på att lägga några semesterdagar utomlands kan även valutan bli en faktor då kronan har tappat mycket i värde mot en del av våra favoritresmål.


Var tydlig i din planering 

Är ni flera i hushållet så kan det vara smart att börja med att alla får göra en önskelista med tre aktiviteter. Då kan ni snabbt få en uppfattning om förväntningarna och kan gemensamt diskutera er till vad som är rimligt och vad som får vänta till en annan gång.

  • Gör en budget som omfattar både transport, boende, leverne och aktiviteter. Därefter lägger du på 10 % för alla oplanerade härliga aktiviteter som dyker upp när man är ledig.
     
  • Öppna ett separat sparkonto för din semester. Det är roligare att spara till ett tydligt mål, dessutom är chansen mindre att pengarna blandas ihop med vardagsutgifterna eller annat sparande.


Boka billigare transport

Kan du resa när inte alla andra reser så kan du även komma åt billigare biljettpriser. Ofta är de första veckorna i juni eller sista veckorna i augusti billigare än tiden däremellan. Med helgdagar och klämdagar kan du dessutom vara ledig många dagar till ”kostnaden” av få semesterdagar. Ta för vana att spana in resekalendrarna som finns hos många flyg, tåg och bussbolag. Där kan du se att vissa dagar kan vara tusenlappar billigare än andra under samma vecka. Samma gäller avgångstider. Många gånger är sena avgångar billigare än andra. Har du möjlighet att vara flexibel finns det pengar att spara här.

Undersökningar som olika bokningsbolag har gjort visar priserna är billigast om du bokar på torsdag och reser på tisdag. Det är dyrast att boka på måndag och resa på lördag. Priserna är ofta som lägst ca två månader innan avgång. Kan vara bra att veta eller i vart fall testa dessa teorier. 

Bagage, mat och möjlighet att välja sittplats kostar många gånger extra och är inte bara ett fenomen som finns i flygbranschen utan även hos vissa bussbolag. Jämförelsesajter visar kostnaden utan dessa tillägg och vad som inkluderas i priset kan variera från ett transportbolag till ett annat. Var vaksam på detta!

Boka billigare boende

Vill du kapa boendekostnaderna kan de vara värt att söka utanför jämförelsesajterna också. En del hotell finns inte med och det kan vara ett prisvärt alternativ. Ett annat knep är att testa olika rumsalternativ, det är inte alltid det rumsalternativ som man själv tror som är billigast.

Testa att använda en utländsk IP-adress, ibland kan de ge helt andra priser än när det syns att du bokar från Sverige. Det enklaste är att ladda ner en webbläsare som använder sig av utländska IP-adresser och som håller dig anonym. När jag testade detta knep själv så sänktes flera hotellpriser, allt annat lika, med upp till ett par tusenlappar för en veckas vistelse.

Många större hotell har samarbeten med andra företag. Det är ofta stående erbjudande med en viss procentuell rabatt men ibland kör kedjorna rabatterade priser under en viss period. Att googla hotellkedjan följt av ord som rabattkod eller kampanj kan med lite tur ge ett extra förmånligt erbjudande.

Airbnb och Homeaway är två exempel på webbplatser där du kan hitta boende som hyrs ut av privatpersoner. Tänk på att när du hyr en bostadsrätt i Sverige ska föreningen godkänna uthyrningen. Det har nämligen hänt att bokningar har annullerats pga. av föreningen inte blivit informerade i tid och protesterat. Du är mindre skyddad i sådana situationer än om du hade bokat ett hotellrum och att hitta likvärdigt boende med kort varsel kan bli problematiskt.

Allra billigast kan det bli om du byter din bostad med en annan person och familj. Var noga med att skriva avtal och en lista med inventarier så att i respektive bostad så det inte blir oklarheter om vad som fanns och inte fanns i efterhand.

Ha koll på valutan

Planerar du att resa utanför Sveriges gränser är det inte bara transport- och boendekostnaderna som påverkar din semesterbudget. Prisbilden i landet är en faktor som du borde tänka på. Den svenska valutan har sjunkit i värde gentemot både dollarn och euron, vilket gör att en semester i Europa eller USA är väsentligt dyrare än för några år sedan. Länder där du fortfarande kan få mer för dina svenska kronor är Thailand, Turkiet, Albanien och Egypten.

Lycka till med din semesterplanering!

Skriven av Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank och expert i Compricers Expertpanel.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Nissan j10 nissan qashqai+2
  • Lägst årskostnad 5 472 kr
  • Högst årskostnad 16 947 kr
  • Att spara 11 475 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin