”Det enklaste och snabbaste du kan göra för att få avkastning på ditt sparande…”

”Det enklaste och snabbaste du kan göra för att få avkastning på ditt sparande…”

Enligt SBABs senaste undersökning har nästan hälften av svenskarna sparkonto hos sin huvudbank. Tiotusenkronorsfrågan är: Varför? Räntan är ju 0 procent?


Jag ställde frågan till Emma Persson, boendeekonom på SBAB, och hon ser tre svar som sticker ut i deras undersökning som hon skriver om i SBAB! Bloggen:

1. ”Nej, jag har inte jämfört aktörer då skillnaderna är små och det gäller så lite pengar ändå”

Att många tänker så här är synd, säger Emma. Hur lite ränta du än får, så är det en ganska bra timpenning för en manöver som tar dig 3 minuter att göra över nätet. Dessutom finns ränta-på-ränta effekten, dvs. du får inte bara ränta på insatt kapital utan också på räntan, fortsätter Emma.

2. ”Jag har jämfört lite grann men borde kanske lagt ner mer tid på det”

”Det är enkelt att jämföra och öppna ett konto i en annan bank” menar Emma. Internet är ett fantastiskt verktyg för prisjämförelser. Att söka på nätet efter den billigaste mobiltelefonen eller platt-tv:n är numera vardagsmat för de flesta. Pricerunner.se har t ex 1,7 miljoner unika besökare varje månad. Glädjande nog finns det motsvarande tjänster för sparande. Enligt Emma är det enklaste sättet att söka fram en oberoende prisjämförelsetjänst för att hitta den bank som har den bästa räntan. Öppna därefter ett konto över nätet hos den banken och flytta sparpengarna från din nuvarande bank. Totalt tar denna manöver dig en halvtimme. Den tiden har du.

3. ”Nej, jag har inte ork/förmåga att sätta mig in i sådana frågor”

”Det här är inte en manöver som kräver att du kommer ihåg Pythagoras sats från högstadiets matematiklektioner eller förstår hur pensionssystemet fungerar. Detta är bland det enklaste och snabbaste du kan göra för att få lite avkastning på ditt sparande. Det är dina pengar värda”, avslutar Emma.

Och jag kan bara hålla med. En halvtimme och du har höjt din ränta från 0 procent till närmare 1 procent. Bra timpenning!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Försäkra din hund rätt!

2 minuters läsning

Utöver detta betalar vi självrisker och andra kostnader som inte försäkringarna står för. En orsak till ökningen kan vara att husdjur allt mer ses som en familjemedlem som ska få sjukvård vid behov, skriver Svensk Försäkring. ”J...

Föregående artikel