Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
4 minuters läsning
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.

Även om vi har låga bolåneräntorna idag kan några tiondels procentenheter göra stor skillnad för kostnaderna för ditt bolån. I Ekonomiskolan del 8 går vi igenom hur ett bolån fungerar, hur mycket du får låna, lånelöfte, hur mycket du måste amortera, bolåneskydd, ränteavdrag, fördelar och nackdelar med rörlig/bunden ränta och hur du får ner din bolåneränta.

Så får du får ner din bolåneränta

1. Kom förberedd
Innan du kontaktar en långivare bör du gå igenom följande punkter för att sammanställa din ekonomi och se vilken ränta du kan förvänta dig. Börja med att ställa samman hushållets ekonomi. Ta hjälp av del 1 av ekonomiskolan: Budget och skriv ner:

  • Hushållets inkomster
  • Hushållets utgifter
  • Hushållets samlade lån
  • Hur mycket du vill låna
  • Hur mycket du kan lägga in själv (kontantinsats)
  • Hur mycket bostaden du vill låna till är värd.

Kolla sen upp långivarnas snitträntor för att få en uppfattning om vilka räntor de erbjuder just nu. Snitträntorna visar vilken genomsnittlig ränta alla nya kunder fick under föregående månad hos respektive långivare. Långivarnas listränta, deras officiella pris för ditt lån, är den ränta du får om du inte förhandlar. Du ska inte betala den räntan! Det är den ränta du ska få en ränterabatt på. Långivarna redovisar sina snitträntor på sina hemsidor varje månad. 

Gör till sist en snabb koll på SBAB:s, Landshypoteks eller Skandiabankens hemsidor där du kan få ett ränteförslag utifrån de uppgifter du anger, utan att göra en formell ansökan.

2. Kontakta flera långivare
Har du redan ett lån hos en långivare bör du börja med att fråga dem vilken ränta de kan erbjuda dig. Säg att du är ute efter att sänka räntan och att det ser ut som om ett flertal andra långivare erbjuder en lägre ränta än den du har (om du kan se det på snitträntorna eller ränteförslagen du fått). Kontakta sedan minst två långivare till. 

Har du inget lån utan är ute efter ett nytt bör du kontakta minst tre långivare. Glöm inte de mindre långivarna då de ofta erbjuder förmånliga räntor. Fråga dem vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar, men be om en ungefärlig ränta så att de slipper ta en kreditupplysning på dig.

3. Välj långivaren med bäst erbjudande
Du ska vara medveten om att snitträntan är ett genomsnitt av alla nya kunders räntor. En del har fått en högre ränta och en del har fått en lägre. Vilken ränta du får beror på hur mycket du lånar, hur stor belåningsgrad du har och hur ditt hushålls ekonomi ser ut. Välj den långivare som erbjuder dig lägst ränta utifrån dina förutsättningar.

Står du inför ett nytt lån väljer du helt enkelt den långivare som ger dig bäst erbjudande. Om det gäller en omförhandling av ett befintligt lån och du får ett ränteerbjudande som är bättre än vad din nuvarande långivare erbjuder så kontakta din långivare igen och fråga om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte – byt! 

Är skillnaden liten kanske du inte tycker att det är värt besväret, men inte sällan kan du spara tusenlappar varje år. Får du ner räntan från till exempel 1,80 till 1,30 procent, det vill säga 0,5 procentenheter, sparar du 3 500 kronor per år (efter ränteavdrag) för varje miljon du lånar.

Har du ett bundet lån är det svårare att byta långivare, eller i alla fall mer kostsamt. Då får du betala den där ränteskillnadsersättningen till långivaren eftersom du bryter lånet i förtid. Får du ett mycket bra ränteerbjudande från en annan långivare, och har ett bundet lån, se till att räkna på hur stor kostnaden är för att bryta lånet i relation till hur mycket du sparar med den lägre räntan innan du byter långivare.

Här hittar du Compricers ekonomiskola del 8: Bolån
 

Vill du jämföra bland bankernas bolån inklusive snitträntor hittar du tabeller här: Bolåneräntor

Vill du ha hjälp från Compricer med att sänka din bolåneränta hittar du ansökan här: Bolån

Lästips: Så vinner du budgivningen - stragegierna för att vinna din drömbostadMer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. Se till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev för att inte missa någon del av skolans 12 delar.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv som du hittar här: Adlibris

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

4 minuters läsning

Trots att det finns tusenlappar att tjäna på att aktivt välja ett elavtal är det nästan en halv miljon hushåll som missar just detta och har ofördelaktiga tillsvidareavtal (numera kallas de anvisat avtal) som kostar onödigt mycket pengar. Och det är ...

Föregående artikel