Du behöver en hemförsäkring!

3 minuters läsning
Du behöver en hemförsäkring!

Cirka 390 000 personer i Sverige saknar en hemförsäkring. Om oturen skulle vara framme kan det innebära en personlig katastrof för den som drabbas. Här går vi igenom vad en hemförsäkring är och varför den är så viktig.

390 000 saknar en hemförsäkring

Fastighetsbolaget Mimer har låtit undersöka hur många personer som saknar en hemförsäkring i Sverige. Resultatet blev cirka 390 000 personer och de flesta bor i hyresrätt.

Skulle någon av dessa personer råka ut för en brand, bli skadeståndsskyldig eller åka på en semesterresa och drabbas av en olycka kan det skapa ekonomiska problem som i värsta fall är omöjliga att återhämta sig från.

Därför behöver du ha en hemförsäkring

En hemförsäkring är egentligen en fantastisk produkt. Det kanske inte känns så när man bara betalar år ut och år in utan att behöva använda den. Men den dag då olyckan är framme är du glad att du har en.

Ta till exempel om det börjar brinna hemma hos dig. Du har kanske glömt ett ljus på bordet och gardinen har tagit eld. Din bostad och allt du äger brinner ned. Utan en hemförsäkring riskerar du att stå helt ersättningslös.

Förutom förlust av alla dina personliga ägodelar riskerar du även att drabbas av skadestånd och personligt ansvar att återställa skadorna. Du behöver inte göra några avancerade räkneövningar innan du inser att det vore en ekonomisk katastrof för dig.

Eller säg att du åkt på en semesterresa och råkar ut för en olycka. Du skadar dig så illa att du hamnar på sjukhus och behöver hjälp med att transportera dig hem. Sjukhusvård utomlands kan kosta så mycket som 10 000 – 100 000 kronor per dag och ett ambulansflyg hem kan gå på en miljon kronor. Kostnader du får betala ur egen ficka om du saknar en hemförsäkring.

Eller låt oss anta att du av något skäl hamnat i en rättstvist. Du förlorar och får nu betala både din och motpartens rättegångskostnader. Allt på grund av att du saknar en hemförsäkring.

Så fungerar en hemförsäkring

En hemförsäkring ÄR en fantastisk produkt och som försäkringstagare får du väldigt mycket för dina pengar när du tecknar en.

En hemförsäkring innehåller

 • Egendomsskydd – ersättning för förlorade saker vid till exempel en stöld eller brand
   
 • Överfallsskydd – om du skulle bli överfallen/misshandlad
   
 • Reseskydd – skydd vid kostnader som kan uppstå om du befinner dig på resa och skulle råka ut för något som kräver sjukvård
   
 • Ansvarsskydd – skydd om du själv skulle krävas på skadestånd
   
 • Rättsskydd – ersättning för juridiska kostnader i samband med en tvist


Så mycket kostar en hemförsäkring

En hemförsäkring varierar i pris beroende på din bostads egenskaper, var i landet du bor och åldern hos de som bor i hushållet med mera. Räkna med att en hemförsäkring kostar någonstans mellan 1 500 – 5 000 kronor per år.

Så hur skaffar man en hemförsäkring då?

Det är enkelt. Du går bara in hos ett försäkringsbolag och tecknar en försäkring. Eller så jämför du hemförsäkringar här och får kostnadsfri hjälp att hitta rätt försäkring till rätt pris.

Passa på att se över din bilförsäkring också. Finns ofta mycket att spara här: Jämför och byt bilförsäkring


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kvarskatt? 16,25 procent i ränta från och med imorgon?

1 minuts läsning

Du som fick ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala, ska betala in skatten senast 12 november. Från och med då kommer räntan att stiga till 16,25 procent.  Du kan betala kvarskatten via Swish (upp till 40 000 kronor) eller bankgiro.  Fick du di...

Föregående artikel