Du kan fortfarande växla in gamla sedlar!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Du kan fortfarande växla in gamla sedlar!

Missade du deadline för dina gamla mynt och sedlar? Lugn, du kan fortfarande sätta in dem på din bank. Eller hos Riksbanken.

Den sista juni var sista dagen för att använda dina 1-, 2-, och 5-kronors mynt (de som präglades mellan 1875 och 2013). Även dina äldre 100- och 500-kronorssedlar slutade fungera som betalmedel den sista juni.

Men ha förtröstan – du har fortfarande tid!

  • Mynten: Går att sätta in hos din bank till och med den 31 augusti i år
     
  • Sedlarna: Går att sätta in hos din bank till och med den 30 juni 2018


Efter detta är dina mynt betraktade som metallskrot och kan därför lämnas till metallåtervinning om du vill bli av med dem.

Har du riktigt gamla mynt? Gå till en mynthandlare!
Före 1968 var enkronorna gjorda av 40 procent silver och ännu äldre mynt (de som gjordes före 1942) är gjorda av 80 procent silver. Dessa mynt är betydligt mer värda än en krona. Enkronor från 1942 - 1967 är värda cirka 10 kronor och enkronor från före 1942 är värda 20 kronor. Hos mynthandlare.

Är du riktigt sen eller hittar en gömma sedlar någonstans kan du gå till Riksbanken. De löser in alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är, mot en avgift på 100 kronor.

Här hittar du alla svenska sedlar och mynt som är giltiga som betalningsmedel.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Kunderna förlorar på bankens rådgivning

2 minuters läsning

Hur är detta möjligt? Är det inte rådgivarna på bankerna som är experterna? Ska vi inte kunna lita på dem? Jag tror att de har bättre kunskap och större erfarenhet av finansiella produkter än de flesta som inte jobbar med placeringar, l&ar...

Föregående artikel
Ska jag ta betalt av mina barn?
4 minuters läsning