Ska jag ta betalt av mina barn?

Sharon Lavie
Sharon Lavie
4 minuters läsning
Ska jag ta betalt av mina barn?

Fler och fler unga fortsätter att bo kvar hemma med sina föräldrar när de har blivit myndiga även efter att de har avslutat sina gymnasiestudier. Oavsett orsaken till att barnen bor kvar hemma så finns det flera anledningar till att prata om vad de ska betala för sig.


Här kanske både föräldrar och unga börjar skruva på sig. Ska man verkligen ta betalt av sina barn? Mitt svar är entydigt ja och här kommer några av anledningarna:
 

  1. Lagen är tydlig: Du som förälder är skyldig att försörja dina barn tills de fyller 18 år eller tills de fyller 21 år om de fortfarande går kvar i gymnasiet. Därefter har du som förälder inte något försörjningsansvar. Dina barn räknas som vuxna med ansvar för att försörja sig själva och stå för sina egna utgifter. Detta oavsett om de har egna inkomster eller inte.
     
  2. Förbered inför framtiden: Den viktigaste kunskapen en ung person behöver för att kunna stå på egna ben en dag är att kunna hushålla med sina pengar. Ingen vuxen bor gratis. Ingen vuxen slipper betala räkningar eller kan fritt spendera hela sin inkomst på enbart nöjen. Därför är det rimligt att man betalar för sitt hushåll och sin mat, även om man bor kvar hemma. Genom att ta betalat av ditt barn, får hen lära sig att ta ansvar för och planera sin ekonomi. Som ung vuxen är det nu de får en verklig uppfattning om vad saker kostar, hur man ska prioritera och kan börja vänja sig vid vad det egna boendet kommer att innebära för utgifter.
     
  3. Det är bra för självkänslan: Att bli myndig innebär en rad förmåner men även skyldigheter. En vuxen ska fatta sina egna beslut och stå för dess konsekvenser. Att göra rätt för sig stärker identiteten som vuxen och ger bättre självkänsla.
     
  4. Mindre bidrag: Så fort gymnasiegången är avklarad så försvinner vissa bidrag eftersom man som vuxen förväntas att ta hand om sin egen försörjning.  Förutom att studiebidraget inte längre betalas ut så kan även möjligheten till bostadsbidrag försvinna. Har du som förälder fått underhållsbidrag eller underhållsstöd upphör även dessa bidrag. Det kan bli tusenlappar mindre i familjekassan.
     
  5. Vuxna barn kostar mer: När den unge inte längre äter lunch i skolan blir matkostnaderna högre. Dessutom kan nya kostnader dyka upp som t.ex. busskort, en förmån som vissa barn och unga får av kommunen för att kunna ta sig till skolan.
     
  6. För att du måste: Om du som förälder inte har egna inkomster, mycket låga inkomster, lever med utmätning eller skuldsanering har du egentligen inget val. Du måste begära att dina vuxna barn betalar för sig när de har gått ut gymnasiet för att din egen ekonomi inte ska raseras. Har de ingen egen inkomst innebär det i praktiken att de måste vända sig till kommunen och ansöka om försörjningsstöd. Det kan ha det goda med sig att kommunen kan erbjuda ungdomarna att delta i arbetsmarknadsprogram som i bästa fall ökar chanserna att få ett jobb.

 

Hur mycket är det rimligt att unga ska betala hemma?
Att be barnen betala för sig är ett laddat ämne. Att från en dag till en annan ansvara för sin egen försörjning även om allt annat är lika kan komma som en chock för den unge. För dig som förälder kan det kännas obekvämt att ens ta upp ämnet och kanske känns det till och med girigt att be ditt barn att betala för sig.  Då är det bra att utgå ifrån ett underlag som känns neutralt. Konsumentverket räkna varje år fram vad det kostar att bo och leva för hushåll av olika storlek i broschyren Koll på pengarna. Ha dessa beräkningar som utgångspunkt när ni räknar fram vad era hushållskostnader är. Bor man hemma är 4240 kronor en rimlig summa att betala. Detta kan behöva justeras beroende på hur många som bor i hushållet och hur hög hyran är men är ändå en utgångspunkt för diskussionen. Bor du i egen lägenhet så hamnar hushållskostnaderna på 8620 kr. Att bo hemma är alltså hälften så dyrt som att bo i egen lägenhet.

Finns det anledningar till att inte ta betalt?
Att spara till sin första boendeinsats är naturligtvis bra och förnuftigt.  Det är svårt att få tag på billiga hyreslägenheter på många orter och givetvis går det snabbare att få ihop sparkapitalet om barnen bor billigt eller gratis. Även om familjens ekonomi klarar av att betala för det vuxna barnet och du själv inte känner att du ”behöver” ditt barns pengar finns det god anledning att ta betalt ändå. Behöver du inte pengarna kan du ju spara dem för barnens räkning för att senare bestämma dig om du kan hjälpa till ekonomiskt.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Du kan fortfarande växla in gamla sedlar!

1 minuts läsning

Den sista juni var sista dagen för att använda dina 1-, 2-, och 5-kronors mynt (de som präglades mellan 1875 och 2013). Även dina äldre 100- och 500-kronorssedlar slutade fungera som betalmedel den sista juni. Men ha förtröstan – du har fortfarande tid!...

Föregående artikel
Kan man ha två barnförsäkringar? Kan jag ta ut min pension i förtid? Vad är ett elcertifikat?
2 minuters läsning