Efter en mild vinter väljer vi rörligt elavtal igen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Efter en mild vinter väljer vi rörligt elavtal igen!

Milt väder, svag konjunktur, mycket nederbörd och en stark krona påverkar elpriset, som i sin tur påverkar våra val av rörligt eller fast elavtal.


Nästan hälften av oss har valt rörligt elavtal i år

Hittills i år har knappt hälften, 48,5 procent, av alla som har bytt eller tecknat nytt elavtal via Compricer valt ett rörligt avtal. Under förra året (2011) var det 38,9 procent som valde ett rörligt elavtal. Anledningarna till att fler väljer rörligt avtal i år är troligtvis flera. Den milda vintern 2010/2011, svag konjunktur och det regniga vädret har varit bidragande faktorer som har påverkat elpriset, som i sin tur har påverkat vad vi väljer att teckna för avtal.

I oktober valde 36,6 procent rörligt

I oktober i år valde 36,6 procent av de som bytte eller tecknade nya elavtal via Compricer rörligt avtal. I oktober förra året (2011) valde 26,3 procent att teckna ett rörligt avtal.

8 faktorer som påverkar tillgång och efterfrågan på el – vilket i sin tur påverkar elpriset

Elproduktionen i Norden består av cirka hälften vattenkraft, en femtedel kärnkraft, en fjärdedel värmekraft och cirka 3 procent vindkraft. På elbörsen Nord Pool köper elleverantörerna el från elproducenter från hela Norden. Tillgång och efterfrågan styr priset.

 

  1. Vädret

När det regnar eller snöar mycket så samlas mer vatten i vattenkraftverkens magasin vilket skapar möjlighet att producera mer el. När det är varmt och torrt väder använder vi mindre el vilket skapar en lägre efterfrågan och priserna pressas ner. När dygnsmedeltemperaturen sjunker ökar behovet av elvärme och belysning och då går normalt elpriset upp. Att priset går upp beror ofta på att dyrare elproduktion är nödvändig för att tillgodose det ökade behovet av el.

 

  1. Driftstörningar i elproduktionen

Driftstopp, moderniseringar och bränslebyten av kärnkraftreaktorerna påverkar elpriset eftersom dyrare elproduktion kan behövas.

 

  1. Vattenmagasinen

Cirka hälften av den el som säljs kommer från vattenkraft. Vid mycket nederbörd fylls vattenkraftverkens magasin vilket gör att det går att producera mer el, utbudet blir större och det rörliga elpriset går ner.

 

  1. Politiska beslut

Energirelaterade skatter och avgifter kan påverka elpriset. Beslutet att införa utsläppsrätter år 2005 är ett exempel.

 

  1. Utsläppsrätter

Rätten att släppa ut koldioxid från elproduktionen får man genom så kallade utsläppsrätter. Priset på dessa påverkar elpriset i slutändan. Handel med utsläppsrätter är ett viktigt verktyg för att nå EU:s åtagande om minskade utsläpp av växthusgaser. Under perioden 2008-2012 minskar tilldelningen drastiskt vilket skapar stor osäkerhet på marknaden. Priserna för framtida utsläppsrätter har under perioden ökat kraftigt.

 

  1. Världspriserna på kol, olja och naturgas

Världshändelser, som exempelvis försämrade relationer mellan oljeproducerande länder och importörsländer, påverkar världspriserna på kol, olja och naturgas vilka i sin tur påverkar elpriset.

 

  1. Kronans styrka

El på elbörsen handlas i euro vilket gör att de svenska elpriserna gynnas när den svenska kronan är stark.

 

  1. Konjunkturen

Efterfrågan från industrin påverkar elpriset kraftigt och växlar mycket mellan hög- och lågkonjunktur. Vid lågkonjunktur är efterfrågan på el låg vilket skapar ett större utbud och elpriserna går ner.

 

 

Har du sett över ditt elavtal inför vintern? Jämför el >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Del 3 Compricers Pensions – ABC: Privat pension

2 minuters läsning

Olika typer av privatpension Att spara privat till sin pension är frivilligt och går att göra på flera olika sätt. Kanske vill du helt enkelt spara i fonder eller aktier – utan att binda dem till pensionen. Men vill du ”öronmärka” pengar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)