En tredjedel tror inte att det spelar någon roll vilket elavtal de har…

El / Elpriser /
2 minuters läsning
En tredjedel tror inte att det spelar någon roll vilket elavtal de har…

…trots att det skiljer 9 000 kronor per år mellan elhandelsbolagen för genomsnittsvillan.


Varför valde du ditt nuvarande elhandelsavtal?

Den frågan, bland andra, ställde vårt systerbolag Kundkraft till svenskarna i förra veckan. Och svaren tyder på att vi är duktiga på att se över vår elförbrukning men mindre duktiga på att jämföra och byta avtal.

66 procent ser över elräkningen en gång om året

Det verkar som om vi svenskar är ganska bra på att se över elräkningen när den kommer. 66 procent av de tillfrågade svarade att de gör det en gång om året eller oftare.

30 procent av de tillfrågade svarade att de har gjort ett aktivt val det senaste året

11 procent svarade att de aldrig har gjort det. Vi är alltså bra på att se över vår elförbrukning men mindre bra på att jämföra och se till att vi har det bästa avtalet vi kan få.En av fyra svarar att de inte valt utan de blev tilldelade


En del av oss sitter i den situationen att vi inte kan välja elhandelsbolag, t.ex. när en bostadsförening gör en gemensam upphandling, men många har troligtvis fortfarande ett tillsvidareavtal. Och dessa avtal är upp till 30 procent dyrare än vanliga avtal.

27 procent av de tillfrågade valde de som erbjöd bäst pris, 18 procent svarade ”jag har stort förtroende för bolaget” och sju procent valde sitt elhandelsbolag pga. att de vill ha miljö-el/grön el.

Över hälften av de tillfrågade svarade att de inte ser över elräkningen oftare för att de är nöjda med nuvarande bolag

14 procent svarar att de helt enkelt inte orkar. Två procent diskar hellre än att tittar på elräkningen. Över 30 procent tror inte att det är så stora skillnader att det ger någonting att byta. Men det gör det. För genomsnittsvillan skiljer det 9 000 kronor per år mellan det billigaste och det dyraste elhandelsavtalet enligt Villaägarna.

Är du en av de som inte tror att det spelar någon roll vilket elavtal du har? Gör en jämförelse så får du se om det stämmer.

Jämför elavtal >>

Orkar du inte vara aktiv och jämföra själv så kan Kundkraft, ett systerbolag till Compricer, vara ett bra alternativ. De genomför el-auktioner (grön el) och hjälper sina kunder att få sänkt elkostnad.
Läs mer här: http://www.kundkraft.se/

Undersökningen är gjord av Snabba Svar på uppdrag av Kundkraft under november 2015. Resultaten baseras på en onlinepanel med 1052 respondenter från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i åldern 15-80 år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Handlar du julklapparna på nätet? Läs detta så slipper du strul.

2 minuters läsning

Konsumentverkets checklista för handel på nätet När du handlar på nätet ingår du ett avtal. För att ingå avtal behöver du vara 18 år eller ha målsmans godkännande.   Kontrollera att företagets namn, adres...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)