Endast 38 procent av oss har god ekonomikoll. Är du en av dem?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Endast 38 procent av oss har god ekonomikoll. Är du en av dem?

I veckan har man kunnat göra ett test på dn.se om grundläggande ekonomiska begrepp. Testet kommer ifrån en Sifo-undersökning (på uppdrag av Avanza) där det visade sig att endast 38 procent av svenskarna har god koll (svarade rätt på frågorna) om ränta, inflation och avkastning.

Det försöker vi ändra på genom att:

Testa dig själv med de tre frågorna som ställdes i Sifo-undersökningen och ta reda på hur bra ekonomikoll du har. Vi tror och hoppas att ni som får vårt nyhetsbrev och använder vår tjänst har något bättre ekonomikoll än genomsnittssvensken.

  1. Föreställ dig att du har 100 kronor på ett sparkonto, där räntan är 2 procent om året. Hur mycket pengar tror du att du har på kontot efter fem år om du låter pengarna finnas kvar på kontot?

                      A. Mer än 102 kronor

                      B. Precis 102 kronor

                      C. Mindre än 102 kronor

  1. Föreställ dig att räntan på ditt sparkonto är 1 procent per år och inflationen är 2 procent per år. Kommer du då att kunna köpa mer, mindre eller exakt lika mycket för pengarna på kontot efter ett år?

                      A. Kan köpa mer än i dag.

                      B. Kan köpa lika mycket som i dag.

                      C. Kan köpa mindre än i dag

  1. Är följande påstående sant eller falskt? "Att spara i ett enskilt företags aktier ger vanligtvis en säkrare avkastning än en aktiefond".

                      A. Sant.

                      B. Falskt.

 

Klar? Underst har du svaren.

 

 

 

Svar:

1:A, 2:C, 3:B

Gick det bra?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se på amortering som sparande!

1 minuts läsning

Jag har ett förslag: Vad sägs om att via lite psykologi få oss att amortera mer?   Framing effect ”inramningseffekten” är en term som används inom t.ex. finansiell psykologi för att förklara våra orationella ekonomiska beslut Val...

Föregående artikel