Endast 5 procent av er valde ett fast elavtal i augusti

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Endast 5 procent av er valde ett fast elavtal i augusti

När elpriserna skenar väljer vi rörliga avtal. I augusti var det 95 procent av alla som bytte elavtal via oss som valde ett rörlig avtal.

Att binda sitt elavtal just nu är betydligt dyrare än att ha ett rörligt avtal. Det beror på att elbolagen måste garantera sig för att elpriset kommer att bli dyrare och för osäkerheten som vi idag ser runt priset på el.

För ett radhus utanför Stockholm som gör av med 7 000 kWh per år ser offerterna i vår jämförelse ut så här:

 • Rörligt avtal
  281 - 402 öre/kWh inkl. moms. Årskostnad: 19 670 kr - 28 140 kr
   
 • Bundet 1 år
  546 - 683 öre/kWh inkl. moms. Årskostnad: 38 220 kr  - 47 810 kr
   
 • Bundet 3 år
  305 - 514 öre/kWh inkl. moms. Årskostnad: 21 350 kr - 35 980 kr


(Spannet visar priset från elavtalet med lägst pris till elbolaget med högst pris just nu.)

Andel tecknade elavtal per manad via compricer 202008-202208

Vad innebär det att ha ett rörlig avtal?

Väljer du ett rörligt avtal så följer ditt pris utvecklingen på elbörsen Nord Pool. Priset du får betala sätts först efter att månaden är slut eftersom det är först då som spotpriset är känt för alla timmar/dagar den månaden. Med ett rörligt avtal så påverkas du inte så mycket av de dagliga svängningarna på elbörsen och behöver inte planera din elavändning. Att elpriset är mycket högt enskilda timmar påverkar dig endast genom att snittpriset för månaden stiger.

Vad innebär det att ha ett timprisavtal?

Har du ett avtal för timpris på el varierar priserna för varje timme. Den el du förbrukar matchas helt enkelt med varje timmes elpris. Detta innebär att du själv kan styra din elkostnad genom att så långt som möjligt undvika att förbruka el under de timmar då timpriset är som högst. Detta inträffar vanligen på morgonen när vi går upp och gör oss redo för jobb och skola samt på eftermiddagen när vi kommer hem och lagar mat, tvättar, dammsuger och så vidare. Ett timprisavtal är bra om du kan styra din förbrukning.

Vad innebär ett fastprisavtal?

Väljer du elavtal med fast pris betyder det att du betalar samma pris under hela avtalets längd och behöver inte fundera över elmarknadens toppar och dalar. Om priset går upp eller ner så påverkar det dig inte. Avtalen erbjuds normalt sett i upp till 5 år.

Artikeltips:

Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

8 tips till dig som vill installera solceller

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Medlåntagare bolån – Allt du behöver veta

4 minuters läsning

Har du sökt bolån men har svårt att få det beviljat? Ett alternativ i den här situationen kan vara att ha en medlåntagare. Här kan du läsa mer om vad medlåntagare är, vem som kan vara medlåntagare, vilka fördelar det kommer med och...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)