Får du 2,5 procent eller 0,55 procent på ditt sparkonto?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Får du 2,5 procent eller 0,55 procent på ditt sparkonto?

Just nu skiljer det 1,95 procent i rörlig sparränta mellan bästa kreditinstitut och bästa storbank. Båda erbjuder insättningsgaranti och fria uttag.


3000 kr i ränta hos Bluestep finans och 900 kronor hos Handelsbanken

Svenska Dagbladet uppmärksammade vår jämförelse av sparräntor i juli och ger oss ett exempel på avkastningsskillnad: Om du sätter in 100 000 kronor och binder kapitalet i ett år får du ca 3000 kronor i ränta hos BlueStep Finans. Hos Handelsbanken får du 900 kronor i ränta efter ett år. Sätter du in pengarna på ditt lönekonto får du 0 kronor i ränta efter årets slut.

Sparräntor, räntor på lån, inflationen och reporäntan har sjunkit

Sparräntorna har gått ner under senare tid, inflationen har backat liksom Riksbankens styrränta (reporäntan). Jämför vi 5 år tillbaka är det tydligt att vi har låga räntenivåerna idag. Reporäntan låg på 4,50 procent i augusti 2008 och ligger på 1 procent idag. SEB erbjöd en rörlig ränta på 4 procent i augusti 2008 och idag får vi 0,55 procent i ränta på samma konto. Inflationen låg på över 4 procent i augusti 2008 och är idag negativ.

”Det är fascinerande att storbankerna har så dålig ränta och ändå så mycket kunder”

Trots stora skillnader i sparränta så fortsätter storbankerna att attrahera kunder. Och svenskarna har mer pengar på banken än någon gång tidigare. Före finanskrisen 2007 hade vi cirka 700 miljarder på bankkonton. Idag är summan drygt 1250 miljarder.

Enligt SBAB hamnade tre fjärdedelar av sparkapitalet, som under juni uppgick till 43 miljarder, hos storbankerna. 31 miljarder sattes in på konton hos storbankerna och 12 miljarder sattes in hos andra banker/sparinstitut. Enligt Maria Landeborn, privatekonom på SBAB, börjar dock fler få upp ögonen för de låga räntorna som storbankerna erbjuder och fler och fler söker sig till andra banker/institut för bättre ränta. Sparkontot är ett mycket bra exempel på när det lönar sig att vara otrogen”, säger hon.

Många av oss sitter med sparkonton hos storbankerna av bara farten

Okunskap om hur dålig ränta vi får hos storbankerna (och vilken ränta andra institut kan ge oss) i kombination med ”lathet” kan vara förklaringen till att vi fortfarande spar hos storbankerna. Eller tron att det inte finns så mycket pengar att tjäna och att storbankerna skulle vara säkrare att spara hos. Många av oss sitter dessutom med sparpengar på lönekontot – där vi oftast får 0 procent i ränta.

Bäst rörlig ränta just nu (13 augusti 2013):
50 000 kr med insättningsgaranti och fria uttag

  1. Santander 2,50 %
  2. SBAB 2,45 %
  3. Hoist Spar 2,30 %
  4. Resurs Bank  2,30 %

 

Bäst rörliga ränta just nu Storbanker (13 augusti 2013):
50 000 kr med insättningsgaranti och fria uttag

  1. SEB 0,55 %
  2. Handelsbanken 0,10 %
  3. Swedbank 0,10 % (om kund e-sparkonto med 0,50 % ränta)
  4. Nordea 0,10 % (förmånskonto för förmånskunder med 0,30 % ränta)

 

Jämför sparräntor och sparkonton

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är det billigare att köpa eller att göra läsk?

1 minuts läsning

Sommaren har varit varm och många av oss har säkert släkt törsten med kolsyrat vatten och läsk. Kolsyremaskiner har återigen blivit populära och idag gör många sin läsk eller sitt kolsyrade vatten hemma istället för att köpa f&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)