Får du bara halva värdet på din tv vid stöld?

Får du bara halva värdet på din tv vid stöld?

Vet du vilket lösöre du har försäkrat? Vad får du i ersättning om bostaden skadas av en brand? Har du koll på vilka aktsamhetskrav ditt försäkringsbolag ställer på dig? Är du rätt försäkrad?


Bostaden är oftast försäkrad till ett fullvärde

I en villahemförsäkring är villan i normalfallet alltid försäkrad till ett så kallat fullvärde. Det innebär att huset värderas till marknadsvärdet vid tillfället för skadan och att du då skall ersättas med ett likvärdigt boende.

Lösöre/försäkringsbelopp ska täcka dagens värde av bohaget

Här är det viktigt att du själv ser till att du har en tillräckligt omfattande försäkring som motsvarar värdet på ditt lösöre. Har du haft samma försäkringsbelopp under flera år kan det vara klokt att kontrollera om det verkligen täcker dagens värde av hela ditt bohag. Du kan enbart få ersättning för materiella värden, aldrig för emotionella.

Exempel: Ditt bohag är värt 300 000 kronor men försäkringsbeloppet är bara satt till 150 000 kronor. Det betyder att om du får inbrott och blir av med t.ex. Tv:n så anses denna bara vara försäkrad till hälften dvs. du får bara ersättning för halva värdet.

Däremot fungerar det inte på motsvarande sätt om du skulle vara överförsäkrad. Du kan nämligen aldrig tjäna på en skada.

Försäkringsbolaget kan göra avdrag på ersättningen om du har slarvat

Försäkringsbolaget har rätt att göra avdrag på ersättningen om du inte följt de krav på aktsamhet som står inskrivna i försäkringsvillkoren, till exempel slarvat med att låsa dörrar eller fönster. Sund förnuft gäller t.ex. håll reda på dina nycklar, förse dem inte med namn och adress, byt lås om du misstänker att dina nycklar hamnat i orätta händer och lås alltid när du lämnar hemmet.

Särskilda aktsamhetskrav råder för stöldbegärlig egendom som medförs utanför bostaden. Försäkringen gäller inte heller för stöldbegärlig egendom som förvaras i vinds- eller källarförråd i flerfamiljshus.

Viktigt att du kan styrka ett dyrbart föremåls värde

Vid förlust av dyrbarare föremål är det viktigt att du kan styrka dels att du verkligen ägt föremålet, dels dess värde. Bolagen har rätt att avgöra om skadad egendom skall ersättas kontant, repareras eller ersättas med ett likvärdigt föremål.

Är du rätt försäkrad?

Jämför hemförsäkring och byt idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elbolagen redovisar hur just din el produceras

1 minuts läsning

Din faktura visar elhandelsbolagets totala förbrukning under föregående år Nu ska det bli lättare att göra ett aktivt miljöval när du väljer elbolag. Ett krav från Energimarknadsinspektionen gör att alla elhandelsbolag nu tydligt komm...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)