FI:s hårdare krav => bolånen upp 0,25 procentenheter?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
FI:s hårdare krav => bolånen upp 0,25 procentenheter?

Finansinspektionen (FI) skärper kraven mot bankerna med ökade riskvikter på bolånen. Bankernas svar: Höjda bolån med 0,25 procentenheter?


De skärpta kapitaltäckningsreglerna träder i kraft i höst

Enligt Karin Lundberg, rådgivare på FI, är de svenska hushållens skuldsättning på en historisk och internationellt sett hög nivå och utgör en samhällsekonomisk risk. Hushållen med stora rörliga bolån blir väldigt känsliga för ränteförändringar säger hon, och då behöver bankerna större reserver.

Syftet är att skapa ett stabilare finansiellt system som i sin tur ger positiva effekter på samhällsekonomin.

Riskviktsgolvet för bolån höjs från 15 procent till 25 procent

Beslutet innebär en tydlig skärpning av kapitalkraven för svenska banker. Dessa ska hjälpa till att klara kriser när kunderna kan få svårt att betala räntor och amorteringar.

Bolånen höjs med 0,25 procentenheter?

På lång sikt är det sannolikt att de skärpta kraven på bankerna leder till höjda boräntor, tror Dagens Nyheters Maria Crofts. Bankernas större buffertar gör att de får mindre att låna ut och tjäna räntepengar på. Enligt Maria brukar bankerna vara pigga på att lägga över ökade kostnader på kunderna, men höjningarna kommer inte att hända direkt utan ”smygas” upp.

2000-3000 kronor mer för ett miljonlån

De högre kraven motsvarar en räntehöjning på 0,25 - 0,30 procentenheter. Om hela kostnaden för det höjda riskviktsgolvet läggs på kunderna betyder det 2500 - 3000 kronor mer per år i ränta för ett miljonlån, före ränteavdrag.

Jämför räntan på bolån här >>

Mer information om kommande kapitalkrav hos fi.se

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Dags för ISK-pension med låg skatt och avdragsrätt”

1 minuts läsning

När det avdragsgilla pensionssparandet tas bort behövs nya bra alternativ I och med att dagens system med avdragsgillt pensionssparande slår orättvist mot låginkomsttagare stödjer Fondbolagens förening regeringens förslag till att avdragsrätten ...

Föregående artikel