Fler unga behöver hjälp av sina föräldrar för att kunna köpa bostad

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Fler unga behöver hjälp av sina föräldrar för att kunna köpa bostad

För tre år sedan hade 15 procent av Skandias unga låntagare hjälp av en medlåntagare. Idag är den siffran betydligt högre. Nästan var fjärde (23,5 procent) av unga som tar lån idag har en medlåntagare i form av en förälder.


“Vår statistik bekräftar att det är svårt att få bolån om man är ung. En del unga har föräldrar som kan hjälpa till, men det är inte alla som har den möjligheten. Amorteringskraven tvingar fler unga att söka hjälp för att kunna flytta till en egen bostad”, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.

I Skandias rapport “Lön utan lägenhet” kan vi läsa att i 13 av 25 av Sveriges större städer kan en ung vuxen med ett fast jobb inte köpa sin första lägenhet.

Orsaken är att de inte beviljas bolån även om de har en tillräckligt stor kontantinsats och fast anställning. Skärpta kreditregler stänger ute unga vuxna med fast jobb och stabil inkomst från bostadsmarknaden.

“Det är positivt att den tidigare amorteringskulturen med amorteringsfria bolån har förändrats. Men de nya kreditreglerna får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation – inte minst för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden”, säger Johanna Cerwall.

För att spara ihop till kontantinsatsen (15 %) till en svensk genomsnittlig lägenhet på 45 kvm behöver du spara ihop 263 000 kronor vilket motsvarar:

  • 1 500 kronor i månaden, om du investerar pengarna på börsen och räknar med en avkastning på 7 procent per år i 10 år.
     
  • 2 192 kronor i månaden, om du sätter pengarna på ett sparkonto utan ränta i 10 år. 

Fakta amorteringskraven

Amorteringskravet säger att lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet per år. Lån på 50-70 procent av bostadens värde måste amorteras med 1 procent av lånebeloppet per år. Om ditt lån är på 50 procent av bostadens värde eller lägre så behöver du inte amortera något enligt kravet.

Amorteringskrav två handlar om lån i förhållande till inkomsten. Bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst ska amorteras med minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

3 anledningar till att diversifiera din aktieportfölj

5 minuters läsning

Du har säkert hört talas om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg när man sparar i aktier. Du har kanske till och med hört det så många gånger att du får lust att kasta denna artikel i en digital papperskorg om det gick. Men om du ...

Föregående artikel