Förslag från regeringen: Sparkonto utan insättningsgaranti förbjuds

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Förslag från regeringen: Sparkonto utan insättningsgaranti förbjuds

Får du ränta på ditt sparkonto? Har du insättningsgaranti? Nu föreslår regeringen att sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds.

Får du någon ränta på ditt sparkonto som du har hos storbanken?

Svaret är troligtvis nej trots att kontot kan ha namn såsom Sparkapitalkonto (Swedbank) och Förmånskonto (Nordea). Men det finns en uppsjö av inlåningsföretag där du kan få ränta OCH insättningsgaranti.

Har du en ränta som ligger runt 3 procent eller mer, då har du nog ett konto utan insättningsgaranti. Det betyder att dina pengar saknar skydd. Går företaget i konkurs riskerar du att förlora alla dina sparade pengar.

Nu föreslår alltså regeringen att dessa konton förbjuds.

De skriver: ”För att stärka konsumentskyddet på inlåningsmarknaden bör inlåningsföretag inte få driva inlåningsverksamhet. Av det skälet föreslås att lagen om inlåningsverksamhet ska upphävas”. Under flera år har finansinspektionen uppmärksammat problemet med inlåning utan insättningsgaranti. Ett exempel är år 2012 då 1 900 kunder i Fundior förlorade sammanlagt 36 miljoner kronor i samband med att företaget gick i konkurs.

Svenskarna har idag närmare 1 900 miljarder kronor på vanligt kontosparande. 

Runt 65 procent av svenskarnas kontosparande (1 235 miljarder kronor) ligger hos storbankerna med 0 procent i ränta. Skulle vi sätta dessa pengar på ett konto med 0,9 procents ränta (den högsta ränta du kan få utan att binda dina pengar - med insättningsgaranti) skulle vi tillsammans tjäna drygt 11 miljarder kronor årligen. 

Vilken ränta kan du få hos inlåningsföretag utan insättningsgaranti?

  • Om du inte binder kontot kan du maximalt få 5,50 procent i ränta.
     
  • Binder du på 3 år kan du få upp till 10,35 procent i ränta.

Vilken ränta kan du få hos inlåningsföretag med insättningsgaranti?

  • Om du inte binder kontot kan du maximalt få 0,90 procent i ränta.
     
  • Binder du på 3 år kan du få upp till 1,75 procent i ränta.

Förslaget kommer nu att skickas ut på remiss och om förslaget röstas igenom kommer de nya reglerna att börja gälla år 2021.

Spendera några minuter på att skaffa ett konto med ränta. 

Då slipper du se dina sparpengar minska i värde med inflationen. Och får vara med och ta del 11 miljarder kronor årligen! I tabellen nedan kan du sortera på konton med och utan insättningsgaranti och olika bindningstider.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

En lägenhet i Munkedals kommun kostade 11 000 kr mer att driva jämfört med en lägenhet i Luleå.

2 minuters läsning

Nils Holgersson-rapporten Den som kan sin Selma Lagerlöf minns kanske Nils Holgersson. Pojken som blev förvandlad till en liten pyssling för att ha varit elak mot gårdens djur och i tumultet hamnar på gåsen Mårtens rygg när denne vill slå f&oum...

Föregående artikel