Förslag: Obligatorisk hemförsäkring i flerfamiljshus

Förslag: Obligatorisk hemförsäkring i flerfamiljshus

Om en skada orsakas av en granne utan hemförsäkring, kan det bli dyrt för dig. Det vill riksdagsledamoten Anders Hansson ändra på.


Idag är du tvungen att ha en trafikförsäkring om du har en bil.
Den obligatoriska trafikförsäkringens primära uppgift är att skydda tredje man. Det betyder att den täcker de skador som uppkommer på annan person eller annans egendom i samband med en trafikolycka.

Det är också den enda försäkringen som är obligatorisk.
Men nu kräver den moderata riksdagsledamoten Anders Hansson i en riksdagsmotion att även hemförsäkringen bör vara obligatorisk för boende i flerfamiljshus.

Problemet han ser är att om en skada orsakas av en granne utan hemförsäkring,
är det inte självklart att försäkringen täcker kostnader som man eventuellt orsakar för andra. En obligatorisk hemförsäkring skulle skapa en trygghet för boende i flerfamiljshus om olyckan skulle vara framme, skriver Anders i sin motion.

Vad tycker ni om detta? Hiss eller diss?

Kort om hemförsäkring:

En hemförsäkring är något du behöver oavsett var du bor. Den är ett försäkringspaket som kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i brand- eller vattenskada. Alla hemförsäkringar innehåller:

  • Egendomsskydd - ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i brand- eller vattenskada. Skyddet gäller för alla saker som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk.
  • Ansvarsskydd - kan täcka skadestånd som du krävs på.
  • Reseskydd (ofta 45 dagar) - ersätter bland annat kostnader för sjukvård utomlands - vilket kan bli mycket kostsamt utan försäkring.
  • Överfallsskydd - kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad.


Kort om trafikförsäkring:

Trafikförsäkring är obligatoriskt enligt lag sedan 1929. Den registrerade ägaren till en bil som är i trafik har således en skyldighet att åtminstone teckna en trafikförsäkring från den dag fordonet tas i trafik. Detta gäller även om bilen inte är i körbart skick eller belagd med körförbud. Trafikförsäkringen täcker de kostnader som uppkommer för tredje part. Till exempel skadorna på grannens staket om du skulle backa in i det men däremot inte eventuella skador som uppkommer på din egen bil om du själv är vållande. Skulle någon annan krocka med dig så är det den vållande förarens trafikförsäkring som täcker skadorna på din bil.


Jämför din hemförsäkring här >>


Jämför din bilförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Registreringsnumren snart slut. Så här blir de nya.

1 minuts läsning

Redan 1905 inrättades ett bilregister i Sverige som omfattade cirka 200 ekipage. Innan dess fanns det knappt några bilar vilket gjorde dem lätta att hålla koll på. Dagens nummerplåtar  med tre bokstäver och tre siffror infördes 1972. Men nu b&oum...

Föregående artikel