Framtidsfullmakt - ett alternativ till god man

Privatekonomi /
Framtidsfullmakt - ett alternativ till god man

En framtidsfullmakt låter någon annan ta hand om dina personliga eller ekonomiska angelägenheter när du själv inte har möjligheten. Så här funkar det.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en juridisk fullmakt där du som fullmaktsgivare själv kan bestämma vem som ska fatta beslut för dig, agera i ditt namn, senare i livet om och när du själv inte längre är kapabel till att ta beslut. En framtidsfullmakt är ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare.

Vad omfattar en framtidsfullmakt?

Du kan själv bestämma vad fullmakten ska gälla. Det kan tex vara att betala räkningar och hyra, sköta bankärenden och ansöka om särskild boende. Den kan också omfatta försäljning av fast egendom och bostadsrätt, om det framgår i fullmakten. Framtidsfullmakter får dock inte, enligt lag, avse medicinsk vård eller familje- och arvsrättsliga ärenden.

Vad krävs för att fullmakten ska gälla?

En framtidsfullmakt kan upprättas av den som fyllt 18 år och är bestluskapabel.
Fullmakten ska vara skriftlig och underskriven av två vittnen vid samma tillfälle. Det ska framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare och vilka angelägenheter som fullmakten omfattar. 

När börjar framtidsfullmakten att gälla?

Det är fullmaktshavaren som avgör när fullmakten ska träda i kraft, dvs då personen som utfärdat fullmakten blir oförmögen att hantera sina angelägenheter. Detta kan vara pga försvagat hälsotillstånd, demens eller på grund av sjukdom. Återfår fullmaktsgivaren beslutsförmågan får framtidsfullmakten anses ha förlorat sin verkan.

Vem kan bevittna framtidsfullmakten?

Fullmakten ska bevittnas av två samtidigt närvarande personer vilka ska känna till att det är en framtidsfullmakt de bevittnar. Den som är under 15 år får inte bevittna en framtidsfullmakt. Ingen får heller bevittna ett förordnande till honom/henne själv. Inte heller en make eller sambo eller någon som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktshavaren får vara vittne. Fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren eller hans/hennes syskon får inte heller bevittna framtidsfullmakten.

Var hittar jag en mall för framtidsfullmakt?

Det finns ingen generell mall för hur en framtidsfullmakt ska se ut men lagen specificerar flera formella krav som du har läst om ovan. Det finns dock standardmallar - både kostnadsfria och sådana som kostar pengar. Är du osäker på hur du skriver en framtidsfullmakt kan det vara bra att anlita en jurist som kan hjälpa till så att det blir juridiskt korrekt.
 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 120d xdrive
  • Lägst årskostnad 7 176 kr
  • Högst årskostnad 15 111 kr
  • Att spara 7 935 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin