Framtidsfullmakt - ett alternativ till god man

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Framtidsfullmakt - ett alternativ till god man

En framtidsfullmakt låter någon annan ta hand om dina personliga eller ekonomiska angelägenheter när du själv inte har möjligheten. Så här funkar det.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en juridisk fullmakt där du som fullmaktsgivare själv kan bestämma vem som ska fatta beslut för dig, agera i ditt namn, senare i livet om och när du själv inte längre är kapabel till att ta beslut. En framtidsfullmakt är ett alternativ till att utse en god man eller en förvaltare.

Vad omfattar en framtidsfullmakt?

Du kan själv bestämma vad fullmakten ska gälla. Det kan tex vara att betala räkningar och hyra, sköta bankärenden och ansöka om särskild boende. Den kan också omfatta försäljning av fast egendom och bostadsrätt, om det framgår i fullmakten. Framtidsfullmakter får dock inte, enligt lag, avse medicinsk vård eller familje- och arvsrättsliga ärenden.

Vad krävs för att fullmakten ska gälla?

En framtidsfullmakt kan upprättas av den som fyllt 18 år och är bestluskapabel.
Fullmakten ska vara skriftlig och underskriven av två vittnen vid samma tillfälle. Det ska framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare och vilka angelägenheter som fullmakten omfattar. 

När börjar framtidsfullmakten att gälla?

Det är fullmaktshavaren som avgör när fullmakten ska träda i kraft, dvs då personen som utfärdat fullmakten blir oförmögen att hantera sina angelägenheter. Detta kan vara pga försvagat hälsotillstånd, demens eller på grund av sjukdom. Återfår fullmaktsgivaren beslutsförmågan får framtidsfullmakten anses ha förlorat sin verkan.

Vem kan bevittna framtidsfullmakten?

Fullmakten ska bevittnas av två samtidigt närvarande personer vilka ska känna till att det är en framtidsfullmakt de bevittnar. Den som är under 15 år får inte bevittna en framtidsfullmakt. Ingen får heller bevittna ett förordnande till honom/henne själv. Inte heller en make eller sambo eller någon som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktshavaren får vara vittne. Fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren eller hans/hennes syskon får inte heller bevittna framtidsfullmakten.

Var hittar jag en mall för framtidsfullmakt?

Det finns ingen generell mall för hur en framtidsfullmakt ska se ut men lagen specificerar flera formella krav som du har läst om ovan. Det finns dock standardmallar - både kostnadsfria och sådana som kostar pengar. Är du osäker på hur du skriver en framtidsfullmakt kan det vara bra att anlita en jurist som kan hjälpa till så att det blir juridiskt korrekt.
 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hej! Funderar på att gå över med en del besparingar från Nordea till Avanza...

2 minuters läsning

Hej Malin! Utbudet av fonder är ofta större hos nätmäklarna än hos storbankerna, så vill man ha fler valmöjligheter så kan ett byte vara motiverat. När det gäller avgiften så tolkar jag det som du syftar på fondens totala avgift v...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)