Hälften av svenskarnas pengar hos nischbankerna

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hälften av svenskarnas pengar hos nischbankerna

Och med en erbjuden ränta på noll procent är det inte konstigt att många av oss har övergett storbankernas sparkonton. Idag finns det ett antal nischbanker som erbjuder över en procent i ränta och till och med skattekontot ger 0,8 procent i ränta på sparpengarna.


En procent är inte mycket…

…men det är mer än noll procent. Och i dessa tider med en högt värderad börs kan det vara bra att säkra en del av pengarna som man kanske har tjänat på börsen (eller inte vill sätta in där) genom att sätta dem på ett sparkonto. Dessutom får vi inte glömma att inflationen just nu är runt nollan vilket gör att räntorna är låga men kanske inte så låga i reella pengar som vi kan uppfatta dem.

Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank har 65 procent av marknaden för inlåning

För fem år sedan hade storbankerna tillsammans 71 procent av sparmarknaden det vill säga en förflyttning har skett från storbankerna till nischbankerna under dessa år. Enligt en månadsrapport från SBAB har nettosparandet under de senaste fem åren varit 50-50 mellan storbankerna och andra aktörer.

419 miljarder kronor har strömmat in på de svenska hushållens privatkonton sedan 2009

211 miljarder av dessa har gått till de fyra storbankerna och 208 miljarder till övriga banker. Under de senaste fem åren har saldot ökat på de svenska hushållens konton med 45 procent från 933 till 1 355 miljarder kronor.

(Källa: SBABs rapport: Inlåning & Sparande Nummer 5 2015)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

400 000 – 600 000 svenskar är överskuldsatta – konkreta tips!

3 minuters läsning

Detta är allra viktigast för att inte förvärra situationen ytterligare. Betala prioriterade räkningar före allt annat De viktigaste räkningarna är: hyra, avbetalning på bolån, el, hemförsäkring, a-kassa och barnomsorgsavgift. ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)