Handelsbanken och Nordea får sänkt kreditbetyg

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Handelsbanken och Nordea får sänkt kreditbetyg

I natt sänkte ratinginstitutet Moody`s Handelsbankens och Nordeas långfristiga kreditbetyg med ett steg. SEB och Swedbank klarade sig från sänkningar. Samtliga banker tilldelas ”stabila utsikter”.

Varför sänktes betygen?

Sänkningen förklaras av att Moody`s oroar sig över svenska bankers stora behov av marknadsfinansiering. Svenska banker har en förhållandevis stor utlåning, främst till bostadsmarknaden, och en relativt liten inlåning jämfört med många internationella banker.

En annan anledning till sänkningen är bankernas ”låga” marginaler mot svenska hushåll enligt Moody`s. Moody`s anser att konkurrensen på den svenska marknaden är stor vilket pressar bankernas marginaler, något som vi alla med bolån kan ha svårt att skriva under på och tvärt emot Finansinspektionens rapport som kom igår.

 

Hur kommer sänkningen att påverka oss?

Enligt Carolina Neurath på Svenska Dagbladet så kommer bolåneräntan inte att påverkas. Hon säger att eftersom det bara var Nordea och Handelsbanken som fick sina betyg sänkta, vilka är de storbanker med högst betyg, så borde det inte påverka deras upplåningskostnader. Börsen verkar inte heller reagera kraftigt på sänkningen idag. Både Handelsbankens och Nordeas aktiekurs verkar ligga stabilt strax efter Stockholmsbörsens öppning. 

Handelsbanken och Nordea tilldelas nu betyget Aa3 medan A1 upprepas för SEB och A2 för Swedbank.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Få har ett så bra elavtal att de inte tjänar på att byta”

2 minuters läsning

Att välja rätt elhandelsbolag kan ge stora besparingar för de flesta. Jag tog själv igår min senaste elfaktura till Mino Eriksson, en av våra elrådgivare, för att se om jag kunde spara något på att byta elhandelsleverantör. Drygt 800 kro...

Föregående artikel