Har ditt bundna elavtal löpt ut? Då betalar du kanske 30 % för mycket!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Har ditt bundna elavtal löpt ut? Då betalar du kanske 30 % för mycket!

780 000 svenskar har haft ett bundet elavtal som har gått ut, eller har inte tecknat ett avtal med sin elleverantör – vilket har resulterat i att de har ett tillsvidareavtal. Har du koll på ditt avtal?


Ett tillsvidareavtal är cirka 30 procent dyrare än ett vanligt avtal

En femtedel av oss sitter alltså och betalar 30 procent för mycket för vår el – vilket kan betyda runt 5000 kronor om året för en villaägare. Enligt en undersökning från Energimarknadsinspektionen på uppdrag av SVT har elbolagen gjort en extraförtjänst på nära 1,3 miljarder kronor de senaste tolv månaderna.

Hur vet man om man har ett tillsvidareavtal?

Det kan vara svårt att veta säkert om man har ett tillsvidareavtal eller inte, även om det bör stå på din faktura. Olika bolag kallar avtalet lite olika dock så det lättaste är att ringa sitt elbolag och fråga. Har du aldrig tecknat ett avtal med din elleverantör, eller haft ett bundet avtal som har löpt ut så är det stor sannolikhet att du har just ett tillsvidareavtal.

Du kan spara en hel del pengar genom att jämföra mellan bolagen

Se först till att du inte har ett tillsvidareavtal. Oavsett vilket elbolag du väljer så sparar du pengar genom att själv välja ett elavtal. Sedan bör du gå in och jämföra elavtal och se till att du inte betalar onödigt mycket för din el. Om ditt nuvarande elbolag är dyrt är det enkelt att byta till ett billigare bolag så länge du inte sitter fast i ett bundet avtal.

Se inslaget på SVT här: Elkunder förlorar 1,3 miljarder på fel avtal

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

10 viktiga ekonomiska tips att överväga innan året är slut

2 minuters läsning

  Vill du spara extra till din pension så måste du göra det innan årsskiftet för att utnyttja avdragsrätten. Max 12 000 kr för löntagare.   Sedlar som blir värdelösa. De äldre versionerna av 50- och 1000-kronorss...

Föregående artikel